bezár
 

irodalom

2015. 09. 18.
Sikeres a Balassi Intézet Stipendium Hungaricum Programjának előkészítő képzése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sikeres a Balassi Intézet Stipendium Hungaricum Programjának előkészítő képzése 74 külföldi ösztöndíjas hallgató nyert felvételt a magyarországi felsőoktatási intézményekbe azok közül, akik részt vettek a Balassi Intézet 10 hónapos magyar nyelvi és szaktárgyi előkészítést adó képzésén. Ez közel 90%-os bejutási arányt jelent.

Az ösztöndíjprogram keretében és államközi megállapodásokkal a 2013/2014-es tanévben 16 diák tanulhatott a Balassi Intézetben, míg a következőben már 92 fő. A 2014/15-ös tanévben 11 csoportban zajlott a közel száz ösztöndíjas hallgató képzése. A kurzuson összesen 52 tanár tanított, több mint 13.000 tanórát megtartva. Összhangban a nemzetközi felsőoktatási mobilitási tendenciákkal, a nem magyar anyanyelvűek egyetemi előkészítő képzésére is zömében ázsiai országokból származó diákok érkeztek. A szakmailag felkészült oktatók az Intézetben felhalmozódott több évtizedes tapasztalat alapján tanulást segítő jegyzeteket készítettek a külföldi tanulók számára.

prae.hu

A Balassi Intézet részletes egyeztetéseket folytatott az egyetemekkel és a főiskolákkal annak érdekében, hogy az előkészítő kurzusok során a lehető legjobban felkészítsék a diákokat a felvételi vizsgákra. Ennek eredményeképp 74 külföldi ösztöndíjas hallgató nyert felvételt a magyarországi felsőoktatásba, amely közel 90%-os bejutási arányt jelent. A legtöbb hallgató (29 fő) a Pécsi Tudományegyetemen folytatja a tanulmányait, de jelentős számban tanulnak tovább a Balassi Intézetben végzett ösztöndíjasok közül a Szegedi Tudományegyetemen is. 

Az Stipendium Hungaricum programban dolgozó munkatársak, és a kurzusokon részt vett diákok visszajelzései alapján a képzés intenzív, célirányos és színvonalas. Előnye, hogy a továbbképzési igényekhez igazodva szinte minden szakterületen felkészítést tud nyújtani a hallgatóknak, illetve lehetőség van a magyar nyelvoktatás és a szaktárgyi oktatás összehangolására is. A Balassi Intézet számos fakultatív programot is szervezett a hallgatóknak, amelyek elősegítik a magyar, illetve a hallgatók egymás kultúrájának a megismerését. 

A Stipendium Hungaricum a kormány által alapított ösztöndíj, amelynek célja a kormányközi oktatási megállapodások, illetve a külföldi, oktatásért felelős minisztériummal kötött megállapodások végrehajtása érdekében a külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak kiemelt támogatása.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés