bezár
 

zene

2015. 09. 17.
Tanulmánykötet a magyar popzenéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Műfajok, stílusok, kultúrák címmel tizenhárom tanulmányt tartalmazó kötet jelent meg a magyar populáris zenéről. A könyv a 2014 telén az MTA BTK Zenetudományi Intézetében megrendezett kétnapos konferencia előadásaiból ad válogatást.

"Szerettük volna megragadni azt a diverzitást, amely a 20-21. századi populáris zenei jelenségek hazai és nemzetközi kutatását jellemzi, másfelől szem előtt tartani, hogy a politika- és művelődéstörténeti, zene- és médiatudományi, esztétikai, szociológiai megközelítések csak együttesen fejezhetik ki a fogalom meghatározottságát" - fogalmazott előszavában Ignácz Ádám zeneesztéta, zenetörténész, a kötet szerkesztője.
    

prae.hu

A Rózsavölgyi és Társa Kiadó által gondozott könyv tanulmányai az Osztrák-Magyar Monarchia idejétől a Horthy-, Rákosi- és Kádár-korszakon át egészen napjainkig adnak képet arról, mi mindenre vonatkozott, és kulturális életünkben milyen fontos szerepet játszott a populáris zene. A könyv - akárcsak a tavalyi kétnapos konferencia - a kupléval és az operettel, a cigányzenével, a kommunista kultúrpolitikával, a slágerekkel egyaránt foglalkozik. A szerzők módszere, érdeklődési köre és intellektuális háttere igen különböző, muzikológusok, társadalom- és politikatörténészek, gyakorló zenészek egyaránt találhatók köztük.
    

Szerepel benne tanulmány a polbeatet játszott Orfeo zenekarról Ring Orsolya tollából, a Fekete Lyukról (a szerző Tóth Eszter Zsófia) vagy egy legendás alternatív zenész, Vig Mihály filmzenei munkásságáról, amelyet Hajnóczy Csaba, a Kontroll Csoport egykori, a Kampec Dolores jelenlegi tagja készített.
    

Loch Gergely a magyar kuplék történetébe enged bepillantást, az operett átalakulását követi nyomon a műfaj legismertebb és talán legnagyobb hatású magyar darabján, a Csárdáskirálynőn keresztül Imre Zoltán, míg Heltai Gyöngyi az aczéli kultúrpolitika zenész színházi preferenciáit taglalja. Riskó Kata a cigányzenéről írt tanulmányt egy étterem-monográfia nyomán. Témaként szerepel az állampárt populáris zenével kapcsolatos tevékenysége (Csatári Bence), a progresszív rock (Ignácz Ádám), az underground (Barna Emília), valamint az audioformátumok és zenei technológiák kulturális megalkotása (Tófalvy Tamás) is.
    

A Műfajok, stílusok, szubkultúrák - Tanulmányok a magyar populáris zenéről című kötet bemutatója péntek délután lesz az MTA BTK Zenetudományi Intézetében a budai Várban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés