bezár
 

építészet

2015. 09. 16.
Megújul a kápolnásnyéki kastély
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kápolnásnyéki Dabasi Halász-kastély európai uniós forrásokból megvalósuló felújítását követően olyan kulturális-idegenforgalmi központ jön létre, amely kiállításoknak és közösségi rendezvényeknek egyaránt otthont adhat majd - közölte a projektgazda Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint látogatótérrel és kiállítóhellyel bővül a kastély, amelyet 306,1 millió forint európai uniós támogatásból és az alapítvány 16,11 millió forintos önrészéből valósítanak meg.
    

prae.hu

A fejlesztés révén a kastélyépület modern látogatóközponttá alakul, melynek kiállítóterében egyedülálló, a Velencei-tó és környéke életét és történelmét, illetve művészeti alkotásokat bemutató tárlatok nyílnak meg. A projekt keretében információs tér, ajándékbolt és kávézó is létesül a teljesen akadálymentessé váló épületben.
    

A kápolnásnyéki birtok a 19. század első felében került Dabasi Halász Sámuel kezére. A család kúriáját feltehetően szintén a 19. század első felében, klasszicista stílusban építették.
    

Mai formáját Dabasi Halász Gedeon jóvoltából az 1910-es években nyerte el. Az akkor neobarokk stílusban átalakított épületet 1945-ig a Halász família lakta.
    

1945 után termelőszövetkezeti tulajdonba került az épület: a Vörösmarty TSZ irodái működtek a falai között. Az épület ezekben az időkben felújításra nem került, állapota folyamatosan romlott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés