bezár
 

irodalom

2015. 09. 15.
A tuniszi Bardo múzeumban jelentik be a Goncourt-díj jelöltjeit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tuniszi Bardo múzeumban jelentik be október 27-én a legnagyobb presztízsű francia irodalmi elismerésre, a Goncourt-díjra jelölt regények listáját - közölte kedden Párizsban a Goncourt Akadémia.

Nem ez lesz az első alkalom, hogy a Goncourt-díj jelöltjeit külföldön jelentik be. 2012-ben például Bejrútban volt a helyszín, de a tuniszi Bardo múzeumra szimbolikus okokból esett a választás.
    

prae.hu

A Bardo múzeumnál március 18-án 22 halálos áldozatot követelő merényletet hajtottak végre iszlamista támadók. Ez volt az első terrortámadás Tunéziában a 2011-es forradalom óta. Azóta a megerősödött dzsihadista mozgalom tucatnyi katona és rendőr, valamint 59 turista halálért felelős. A legvéresebb iszlamista támadás az ország életében június 26-án volt két népszerű tunéziai vízparti üdülőkomplexum ellen, akkor 37 embert ölt meg a támadó.
    

Mindeközben Tunéziának a szomszédos Líbiában tapasztalható egyre nagyobb káosszal is szembe kell néznie, ott ugyanis a fegyveres csoportok között hónapok óta tartó összecsapások az Iszlám Állam dzsihadista szervezet megerősödésének kedveznek. A tunéziai hatóságok szerint a Bardo múzeum elleni két merénylő is Líbiában kapott kiképzést.
    

A Goncourt-díjat november 3-án Párizsban adják át. Az esélyesek között tartják számon a franciául író Boualem Sansal algériai szerzőnek a Gallimard kiadónál megjelent 2084 című regényét, amely egy iszlamista totalitárius állam felemelkedéséről szól.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés