bezár
 

art&design

2015. 09. 15.
Balatoni Múzeum: régészet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A régészet lesz a keszthelyi Balatoni Múzeum fő tematikája a Kulturális örökség napjai alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak. Zala megyében további három településen szerveznek még rendkívüli épületbemutatást, tárlatvezetést szombaton és vasárnap.

A Balatoni Múzeum szombati programjai a honfoglalás korához kapcsolódnak. Árpád népe - Gyula népe: A honfoglaló magyarok emlékanyaga a Közép-Tisza vidékén címmel nyílik időszaki kiáltás. A családi délutánon solymász-, íjászbemutatót tartanak, a gyermekek pedig a jurta építésében vehetnek részt - mondta el Németh Péter múzeumpedagógus az MTI-nek.
    

prae.hu

Vasárnap délután Haász Gabriella történész Ha kimegyek a doberdói harctérre című, képes élménybeszámolójával folytatódik a program. A történész az első világháború 100. évfordulója alkalmából tett körutazást az egykori olasz fronton, a történeti eseményekről szóló előadásában a doberdói fennsíkon készült fotókat mutatja be.
    

Havasi Bálint, a múzeum igazgatója Használati útmutató régészekhez címmel aktuális kérdésekről tart humoros hangvételű előadást - ismertette Németh Péter. A múzeumpedagógus szerint emberek nagy része nem tudja, mit tegyen, ha régészeti leleteket talál a telkén. Nem ismerik a szabályokat, ezért gyakran hibásan döntenek. Ha viszont "az értékesnek vélt kincset" beviszik a múzeumba és szakemberekhez fordulnak, időt és pénzt spórolhatnak meg - magyarázta.
    

A Szendrey-telepen Petőfi Sándor özvegyének szülőházát nyitják meg szombaton a látogatók előtt. A keszthelyi Georgikon Kar kezelésében lévő emlékszobában a kar oktatói - Lukács Gábor és Tóth Éva - Szendrey Júlia, a tragikus sorsú múzsa címmel tartanak előadást.
    

Vonyarcvashegyen, a dombtetőn épült kápolnánál a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület tagjai várják a vendégeket. Körbevezetik a látogatókat a Szent Mihály kápolnában - az ország egyetlen halászkápolnájában. Séta közben felidézik a műemlék jellegű épület történetét és a hozzákapcsolódó legendát. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben emelték, a pusztító balatoni viharból megmenekülő 40 halász emlékére.

Nován a Plánder Ferenc Helytörténeti Múzeum csatlakozott az örökség napjai programhoz. Az egykori tiszttartói lakásban kialakított kiállítóhelyen a göcseji nép táplálékkészítési és étkezési szokásait mutatják be.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés