bezár
 

zene

2009. 02. 04.
Megjelent a Bartók Új Sorozat tizedik CD-je
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Gyermek- és női karok (népi szövegek nyomán) című ciklus szól a Bartók Béla életművét feldolgozó kritikai lemezsorozat most megjelent, tizedik CD-jén; a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar és Pro Musica Leánykar közreműködésével készült albumot kedden mutatták be Budapesten, a Csalán utcai Bartók Emlékházban.

prae.hu

A sorozat munkálatainak szellemi irányítója, Kocsis Zoltán a bemutatón azt hangsúlyozta, hogy a kritikai kiadás nem kívánja a "No. 1 pozíciót" kisajátítani, inkább hosszú távra útmutatást szeretne nyújtani az érvényes Bartók-interpretációhoz.
    
A zongoraművész elárulta: ma már nem vállalja például a régi szériában megjelent két zongoraverseny-felvételét, mert hiányzik belőle az az "ugrásra készség", ami általában a kompozíciók egyediségét adja. Az életmű feltérképezése azért is jelentős, mert az a - nemcsak magyar, hanem észak-afrikai és kis-ázsiai - népzenei hagyomány, amely ihlető forrása volt, veszélyesen gyorsan tűnik el - mutatott rá Kocsis Zoltán.
    
Elmondta, hogy éppen a megértő-elemző munka időigénye miatt nem engedi sürgetni a sorozat befejezését, amit eredetileg 2011-re tűztek ki. Az anyag jelentős része ugyan elkészül addigra, hiszen a mostani, tizedik lemezzel a sorozat egyharmada kézbe vehető, de néhány zenekari mű friss felvétele átcsúszhat 2012-re. 
    
Már dobozban vannak azok a felvételek, amelyek még 2009-ben látnak napvilágot, legközelebb valószínűleg a Zene húroshangszerekre, ütőkre és celestára, a Divertimento vonószenekarra és a Magyar képek zenekarra című darabokat hordozó album jön ki.
    
A sorozat a Hungaroton gondozásában jelenik meg. Mint azt Hollós Máté igazgató a bemutatón kiemelte, a Bartók Új Sorozat tevékenységük koronája, és nem csupán azért, mert az eddig megjelent darabjai számos díjat nyertek. A régi Hungaroton-sorozat felett - kétségtelen értékei ellenére - művészi és technikai szempontból is eljárt az idő, az új Bartók-lemezek időszerűségét a hangfelvételi technika óriási fejlődése is alátámasztja - vélekedett Hollós Máté.
    
Harsányi László, a sorozatot támogató Nemzeti Kulturális Alap elnöke azt hangsúlyozta, hogy időtálló dolog jön létre a Bartók Új Sorozat megjelenésével. A kezdeti polémiák után bebizonyosodott, jó ügy mellé álltak. A forráskutatás  - a budapesti Bartók Archívumban készülő kotta-összkiadásnak köszönhetően - a hangzó anyaggal együtt a világon egyedülálló tudományos hátteret nyújt a Bartók-interpretációnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés