bezár
 

irodalom

2015. 09. 12.
Marin Georgiev bolgár költő verseivel jelentkezik a Napkút Kiadó
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Marin Georgiev kortárs bolgár költő verseivel jelentkezik a Napkút Kiadó, a Se Isten, se ördög című kötetet szeptember 17-én mutatják be Budapesten.

Szondi György, a kiadó vezetője az MTI-nek elmondta, hogy 30 évvel ezelőtt az Európa Könyvkiadónál készítettek egy kortárs bolgár költők műveit felvonultató gyűjteményt, a kötet azonban végül nem került nyomdába. A hét költő egyike volt az 1946-ban született Marin Georgiev, aki virtuóz módon és hagyományos formában verselte meg a falusi lét szépségeit és gondjait. A költőnek a gyűjteménybe szánt mintegy 750 sornyi költeményét Kiss Benedek mellett az azóta elhunyt Rózsa Endre és Utassy József fordította magyarra.

prae.hu

Az eddig kiadatlan anyag most Szondi György mintegy 1500 sornyi versfordításával kiegészülve jelenik meg, a kiadóvezető a 164 oldalas kötet összeállításakor Marin Georgievvel közösen válogatott az elmúlt három évtized versterméséből.

A kötetben négy nagy poéma is olvasható. A magyar irodalomban ritka, ám a bolgár költészetben népszerű műfajnak, a több mint húsz egységből, különféle életképek és gondolati mozzanatok megverseléséből összeálló költeményeknek Marin Georgiev igazi mestere - hangsúlyozta Szondi György.

A kiadóvezető úgy véli, hogy bár több fontos bolgár irodalmi mű olvasható magyarul - a kérdést kiemelt fontosságúként kezelő Napkút az elmúlt évtizedben több mint húsz kötetet jelentetett meg a balkáni ország íróinak, költőinek, drámaíróinak műveivel -, más országokéhoz hasonlóan a bolgár irodalom sincs "értékén megbecsülve" Magyarországon.

Mint fogalmazott, a kortárs bolgár irodalmat - és így Marin Georgiev verseit is - egyfajta kettőség jellemzi. Újdonság erejével hathat a magyar olvasó számára, hogy a bolgár művekben egyfelől rendkívül erős még a "föld szava" - a tradíciókhoz, máig élő hiedelmekhez, hitvilághoz való ragaszkodás -, másfelől jelen vannak az európai és a magyar írásművészetben - ritkábban posztmodern - irodalmi törekvések is.

A Se Isten, se ördög című kötetet csütörtökön mutatják be az Andrássy úti Bolgár Kulturális Intézetben, az eseményen részt vesz a versek szerzője, Marin Georgiev is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés