bezár
 

zene

2015. 09. 09.
25 éves a Bartina zenekar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonöt éves a bonyhádi és medinai népzenészekből álló Bartina zenekar, amely szombaton Bonyhádon koncerttel és táncházzal ünnepli az évfordulót.

Az együttes 1990-ben a szekszárdi Bartina Néptáncegyesület kísérő zenekaraként kezdte pályafutását. A kezdetben háromtagú formáció, amelyben Szabó József brácsán, Vén Attila bőgőn, Szabó László hegedűn játszott, 2000-ben egészült ki Kovács Gábor hegedűssel.
    

prae.hu

A szekszárdi néptáncosok kíséretéhez szükséges zenei repertoár az évek során folyamatosan bővült erdélyi tájegységek és Bukovina székely népzenéjével - mondta Szabó László az MTI-nek. A zenekar első hanghordozójára, az 1990-ben megjelent Bartina című kazettára bogyiszlói, sárközi, széki, bukovinai népzenét rögzítettek 1993-ban adták ki a Bonyhádi Székely Kör felkérésére a bukovinai székely népzenét tartalmazó hanganyagot, amely elsősorban táncoktatás céljára készült. A kazettán megszólal Jakab Éva és Fábián Éva hangja, tíz percben pedig az idén februárban, 97 évesen elhunyt László László andrásfalvi születésű prímás, a népművészet mestere játszik.
    

A bukovinai felvételt 1995-ben a Tavaszi szél, 2003-ban a Kárpát-medence népzenéjéből merítő Hétszínvirág című CD követte. Az együttes a kezdetektől zenepedagógiai munkát is végzett: Tolna, Bács-Kiskun és Baranya megyei óvodákban tartott népzenei foglalkozásokat, a kezdeményezést napjainkban tanítványaik, a bonyhádi Csurgó zenekar tagjai folytatják. Népszerű volt a szintén gyerekközösségeknek szóló Muzsikáló szerszámok című bemutatójuk is.
    

Közben számtalan koncerten, turnén lépett fel a Bartina; 1995-ben az Egyesült Államokban tettek koncertkörutat, 2000-ben Tajvanon játszottak, megfordultak többek közt Egyiptomban, Tunéziában és a legtöbb európai országban. Erdélyben tíz éve rendszeres résztvevői a holt-marosi tánctáboroknak és a Borszéki Napokon is egy évtizede játszanak.
    

"Az utóbbi években a lemezfelvételeknél jobban szeretjük a koncerteket, mára a külföldi turnékat is leépítettük. Inkább azt tartjuk fontosnak, hogy a Kárpát-medencében, határon túli magyaroknak játszunk magyar népzenét" - mondta Szabó László.
    

A Bartina alapozta meg a - ma már a Csurgó zenekar közreműködésével zajló - bonyhádi táncházat, amelyet sokan a Dél-Dunántúl legjobb táncházának tartanak - tette hozzá. Szombaton lesz az idei sorozat szezonnyitója.
    

A népzenész ismertetése szerint a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban rendezendő koncerten a zenekar 25 évének terméséből nyújtanak keresztmetszetet, megszólalnak sárközi, bogyiszlói, bukovinai, széki dallamok, és remélik, hogy régi zenésztársaik is színpadra lépnek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés