bezár
 

art&design

2015. 09. 09.
Köveknek látszó kaktuszok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magukat köveknek, kavicsoknak álcázó kaktuszok lesznek a hétvégi őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár idei főszereplői az ELTE Füvészkertjébe szervezett programon.

Az Ariocarpus nemzettség első példányát 1838-ban Mexikóban Galeotti, a brüsszeli botanikus kert igazgatója gyűjtötte be. Az Ariocarpus név gyapjas termésű kaktuszt jelent - olvasható a rendezvényt szervező Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének közleményében. A növényt a mexikói indiánok is ismerték, és mint gyógynövényt használták fel, mivel a benne lévő alkaloidák a maláriás láz csillapítására szolgálnak.
    

prae.hu

Az Ariocarpusok hazája Texas déli részétől Mexikó középső részéig terjed. Veszélyeztetett növények, az útépítések, égetések, az Agave termesztés, legeltetés és kisebb részt az illegális begyűjtés miatt. A mexikói természetvédelmi hatóságok ma már védik az élőhelyüket, sőt a növényeket piros festékkel megjelölve feltérképezik, nyilvántartják, figyelik a helyi populációkat. Begyűjtésük szigorúan tilos és ma már az Európában kapható növények kertészeti termesztésből is regisztrációs számmal, elsősorban magvetésekből feloltva kerülnek a gyűjteményekbe.
    

Formájuk a kövirózsához hasonló, élőhelyükön teljesen a köves-gipszes talajba húzódnak vissza a szárazévszakban, majd ősszel nyitják 5-6 centiméteres virágaikat, amelyek színe fajtól függően fehér, rózsaszín, sárga vagy lila. Szaporításuk nehéz, rendkívül lassan növekednek, csak sok odafigyeléssel nevelhető kaktusz különlegességek.
    

A péntektől vasárnapig rendezvény három napja alatt az Ariocarpus nemzetség szakértői tartanak előadásokat, bemutatva a növények természetes élőhelyeit és a terepi kutatásokat.

A program látogatói sok más sivatagi és hegyvidéki szárazságtűrő és pozsgás növénnyel is találkozhatnak a kiállításon és megtekinthetik a Füvészkert különleges trópusi növény gyűjteményeit is.
    

A rendezvény teljes ideje alatt a szervezők szaktanácsadással segítik a kaktusztartás iránt érdeklődőket, a gyerekek pedig kaktuszmagoncok ültetésén keresztül ismerkedhetnek meg ezekkel a különleges növényekkel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés