bezár
 

film

2009. 02. 03.
Opus Dei-bíráló film kapta a "spanyol Oscar-díjak" zömét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Javier Fesser Camino című, vallási témájú drámája hat Goya-díjban részesült a spanyol filmdíjak vasárnap esti 23. díjkiosztó ceremóniáján.

prae.hu

Az Opus Dei katolikus vallási szervezet kritikájaként emlegetett produkció alkotói a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb eredeti forgatókönyv elismerésén kívül a legjobb színésznő (Carmen Elias) és a legjobb férfi mellékszereplő (Jordi Dauder) díját is elnyerték.
Az új tehetségek számára alapított színésznői Goyát a címszereplő, Nerera Camacho kapta.

Fesser forgatókönyve szerint a 13 éves Camino súlyos betegen haldoklik egy kórházi ágyon, s közben gyermeki fantáziája szépíti meg utolsó napjait. A mélyen vallásos lány szüleivel együtt a katolikus Opus Dei szervezet tagja.

"Nem azért vagyok itt, mintha én lennék a legjobb, hanem azért, mert szerencsés vagyok" - jelentette ki Fesser a rendezői díjat megköszönve.
Penélope Cruz, aki a Vicky Cristina Barcelona mellékszerepéért vette át a spanyol Oscarként elkönyvelt trófeát, elsősorban a rendezőnek, Woody Allennek hálálkodott, amiért bízott benne. A színésznő a spanyol filmművészet két, idén elhunyt nagy alakjának, Rafael Azcona forgatókönyvírónak, valamint Fernando Fernan-Gomeznek ajánlotta a szobrot.

Később azt is megígérte, ha alakításáért elnyeri az Oscar-díjat, arra a köszönőbeszédre már jobban fel lesz készülve - idézte a Variety című szaklap összefoglalója.

Benicio Del Toro a Che Guevarát felidéző Steven Soderbergh-eposz főszerepéért lett Goya-díjas. A Puerto Ricóban élő színész arról beszélt a színpadra lépve, hogy mekkora szerepe volt hollywoodi kollégájának, Sean Penn-nek a Che'el argentino című film amerikai népszerűsítésében.

"Fontos, hogy látni lehet ezt a filmet az Egyesült Államokban" - mondta.
A legjobb európai filmként a cannes-i Arany Pálmás 4 hónap, 3 hét, 2 nap című román abortuszdrámát ünnepelték Madridban.

A latin-amerikai filmek közül idén a La Buena Vida című, Andres Wood rendezte chilei produkciót tüntették ki a spanyol filmdíjjal.

A legjobb debütáló rendező az El truco del manco című filmet jegyző Santiago A. Zannou lett, az életműdíjat pedig Jesus Franco veterán filmesnek ítélték oda.


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés