bezár
 

színház

2015. 09. 08.
Bemutatóra készül a Gergye Krisztián Társulat Gloria Benedikttel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatóra készül a Gergye Krisztián Társulat Gloria Benedikttel Kokoschka babája címmel készül a Müpa és Gergye Krisztián Társulata előadása, szoros együttműködésben az osztrák balerinával, Gloria Benedikttel. Szeptember 13-án a Müpában látható előadásuk felidézi Gustav Mahler korát, és a XX. század történelmén átívelő utazásra invitálja nézőit, egy legendás szerelmi történet párhuzamában. 

Gloria Benedikt és Gergye Krisztián nem először dolgoznak együtt. 2013-ban a Szépművészeti Múzeum Egon Schiele kiállításának társprogramjaként mutatták be az egoegoego című, nagysikerű koprodukciójukat. Mostani táncelőadásuk Afonso Cruz emblematikus regényétől kölcsönözi a címét, de csak annyira merít ihletet ebből a szépirodalmi műből, amennyire az metaforaként megidézi Oskar Kokoschka Alma Mahlerről készített életnagyságú bábjának extravagáns történetét.

Szkéné színház

A táncelőadás élethű bábok révén, a kokoschkai gesztust sokszorosítva, színpadára invitálja a XX. század három emblematikus alakját, a zeneszerző zseni Mahlert, a festőóriás Kokoschkát, és a Múzsa, a Femme Fatale, Alma Mahlert.

Kokoschka

A táncba vitt bábok jelenbe írt története, egy olyan kor emlékét idézi fel, amelyben a kitalált világ még képes lehetett visszahatni a valóságra.

A XX. század talán utolsó olyan pillanatára emlékezünk, ahol a romantika, az expresszionizmus, a szerelem még érvénnyel bíró fogalmak voltak, és a múzsák még képesek voltak a csókra.

Az előadás az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósul meg.

Külön köszönetet fejeznek ki az alkotók a Budapest Bábszínháznak és műhelyének a bábok elkészítéséért, valamint a bécsi Iparművészeti Egyetem Kokoschka Centrumának, Bernadette Reinholdnak és Robert Holzbauernek, továbbá Vojnich Erzsébetnek és Szüts Miklósnak.

Az előadás weboldalán és Facebook-eseményének oldalán további információk találhatók.

Kokoschka

Jegyinformációk: erre az előadásra jegyét a Müpa saját jegypénztáraiban Edenred Ticket Culture & Sport- és Top Prémium ajándékutalvány, Sodexo Kultúra-, Bónusz és Ajándékutalvány, Kultúra- és Ajándék Erzsébet-utalvány, Müpa ajándékutalvány ellenében, valamint a SZÉP-kártya szabadidő keretének terhére is megvásárolhatja.

Bridging Europe – Európai Hidak: 2015 Ausztria – a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös produkciója.

A képeket Dömölky Dániel készítette.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés