bezár
 

zene

2015. 09. 08.
Román progresszív rock az A38-on
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kelet-európai progresszív rock és elektronika történetének egyik legfontosabb formációja, a romániai Rodion G.A. lép fel szeptember 17-én csütörtökön az újbudai A38 hajó Kiállítóterében, a Pesti Estek koncertsorozat keretében.

A Rodion G.A. név mögött Rodion Ladislau Rosca áll, aki a hetvenes évek Romániájában szabad, kísérletező és túlzás nélkül forradalmi zenét csinált a krautrock, a zajzene, a space-rock, a progrock és az elektronikus kísérletezés határán. Ami Magyarországon a Syrius, Németországban a Kraftwerk, Angliában a korai ELP, az volt Romániában a Rodion G.A. - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.
    

prae.hu

A hetvenes évek Romániájában Ceausescu még a Nyugat kedvence, a keleti blokk renegátja volt, ebben az időszakban a nagyobb városokban komoly művészeti-zenei élet virágzott. Így volt ez Kolozsvárott is, ahol a félig magyar, félig román származású Rodion Ladislau Rosca magnókkal, dobgépekkel és analóg szintikkel kezdett kísérletezni. Két társával, Gicu Farcassal and Adrian Capraruval (az ő keresztneveikből jön a G.A.) alapította meg a Rodion G.A. formációt.
    

A korai Kraftwerk krautrockja, Dissevelt és Baltan (itthon a Delta főcíméből ismert) fehérköpenyes tudószenéje, ambient, progrock, széttorzított gitárok, házilag barkácsolt dobgép-puttyogás és szabadságélmény: valahol ezek metszéspontjában lehet elhelyezni a Rodion G.A. zenéjét. A zenekar alapítója keletnémet Vermonákon írt chiptune-kompozíciókat, szovjet Faemi orgonákat kötött gitárpedálokra. Ez a barkácsvilág nagyszerű kompozíciókat eredményezett; a Rodion G.A. a közép-kelet-európai zene- és kultúrtörténet egyik legfontosabb produkciójává vált.
    

A nyolcvanas évektől a zenekar és Rodion fokozatosan eltűnt a világ szeme elől, egészen az elmúlt évekig kellett várni újrafelfedezésére. Egy román blogger és filmes, Luca Sorin dokumentumfilmje kellett ahhoz, hogy a Rodion G.A. újra reflektorfénybe kerüljön, és a szaklapok egész sora - a Quietustól a Faderen és a Mojón át a Dustedig - csodálkozzon rá az életműre.
    

A Rodion G.A. előtt a Bujdosó Trió melegíti be a közönséget szeptember 17-én az A38 hajón.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés