bezár
 

zene

2009. 02. 02.
Purcell tündérkirálynője a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A brit zene géniusza, Henry Purcell műve, A tündérkirálynő kerül színre kedden este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: Vashegyi György vezényletével a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szólaltatja meg a darabot.

prae.hu

 Purcelltől egyetlen, a mai fogalmak szerint végigkomponált opera maradt fönn, a Dido és Aeneas. A Diocletianus, A vihar és az Artúr király, valamint A tündérkirálynő úgynevezett semi-opera. Shakespeare, Spenser, Dryden és Moliére korában a színművek előadásában ugyanannyi zene volt, mint amennyi próza. A tündérkirálynőt a Dorset Garden Theater társulat számára komponálta Purcell, a darabot Shakespeare Szentivánéji álma ihlette. A drámai szöveg kedden nem hangzik el, mert az wagneri méretűvé növelné az előadást, ezért egy narrátor köti össze a zenei jeleneteket. 
    
A félig szcenírozott előadás rendezője, Káel Csaba elmondta, hogy eredetileg Michael Yorkot kérték föl erre a szerepre. York el is vállalta a feladatot, készült rá, de egy régóta húzódó filmforgatás hirtelen elindult, így le kellett mondania a fellépést. Az angol nyelvű előadásban így Michael Brogan működik közre kedden este. A cselekményt magyar feliratok segítségével kísérhetik nyomon a nézők. Celeng Mária, Hamvasi Szilvia, Kiss Noémi, Bárány Péter, Gavodi Zoltán, Megyesi Zoltán, Julian Podger, Szigetvári Dávid, Cser Krisztián és Raimund Nolte énekli a főbb szerepeket. Az előadást - ahogy Purcell idejében is szokás volt - a csembaló mellől irányítja Vashegyi György. 
    
"Purcell kedvéért választottam a muzsikus pályát. 1990-ben, amikor megalapítottuk a Purcell Kórust, az ő operáját, a Dido és Aeneast játszottuk el először" - mondta el Vashegyi György. 
   
 A karmester kifejtette: Purcell mintegy száz évvel Mozart előtt hasonló életutat járt be, mint az osztrák szerző. Fiatalon, 36 évesen halt meg 1695-ben. Tony Palmer érdekes filmje, az England, my England című is úgy ábrázolja Purcellt, hogy lázzal küzd. "Két föllobbanó lángú zseni, de életük rövidsége ellenére mindketten jelentős életművet hagytak hátra" - fogalmazott Vashegyi György.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés