bezár
 

art&design

2015. 08. 27.
Újra látható az őscápa mása Ipolytarnócon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeptembertől újra látható az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület miocén parkjában az őscápa felújított, élethű mása; a terület látogatóközpontjában fotókiállítást is megnyitnak szeptember elsején - tájékoztatta az MTI-t a sajtóreferens szerdán.

Szekeres Rita elmondta: a hatalmas ősállat-reprodukciót április végén vették ki a vízből. Pótolni kellett a kitört fogait, a testéből hiányzó darabokat és újrafestették a cápa testét.
    

prae.hu

15 millió évvel ezelőtt, amikor még tenger töltötte ki a Kárpát-medencét, a korallokban és tengeri kagylókban, csigákban bővelkedő trópusi vízben hatalmas cápák úszkáltak. A Charcarodon megalodon kétszer akkora volt, mint egy mai fehér cápa, legnagyobb fogainak mérete a tíz centimétert is elérte - tette hozzá.
    

Szekeres Rita közölte: Föld rajzok2 címmel Tahin Gyula fotóművész idei második kiállítását nyitják meg Ipolytarnócon szeptember elsején.
    

A távoli tájakon készült fotók egy részét júliusban láthatta a közönség. A mostani válogatás képei arról szólnak, hogyan alakítják a Föld felszínét a rá ható tényezők, mint a vulkáni tevékenység, a víz, a fagy vagy a szél. A felvételek többek között olyan izgalmas tájakra kalauzolják el az érdeklődőket mint Izland vagy az Atacama sivatag.
    

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható.
    

Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, az ősi maradványok évmilliókat vészeltek át.

A világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, gerincesek, valamint a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények iszapba kövült nyomait is a Nógrád megyei, Ősvilági Pompejinek is nevezett területen találták meg és mutatják be a látogatóknak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés