bezár
 

irodalom

2015. 08. 26.
Vendégoktatói konferencia a Balassi Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A külföldön működő magyar vendégoktatóknak a kulturális diplomáciában, a pozitív magyarságkép kialakításában betöltött szerepét hangsúlyozta a Balassi Intézet idei vendégoktatói konferenciájának szerdai megnyitóján a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára.

Íjgyártó István köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt egy évben komoly integráció ment végbe a Magyarország külföldi jelenlétét képviselő állami intézményrendszerben, a tárca ugyanis igyekszik összefogni a gazdasági, kulturális és klasszikus diplomáciát.
    

prae.hu

A Balassi Intézet fontos része a világszerte és a magyar közigazgatás számára is felértékelődő kulturális diplomáciának - hangsúlyozta.
    

Íjgyártó István hozzátette: a kulturális diplomáciát a KKM-en belül is erősíteni tervezik, ennek keretében pedig a vendégoktatói hálózatra is még több kulturális diplomáciai feladatot bíznak majd.
    

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta, hogy jelenleg 24 ország 40 egyetemén 41 vendégoktatójuk tanít, ez a hálózat azonban rövidesen tovább bővül. Az elmúlt másfél évben 12 új vendégoktatói és kutatói helyet sikerült bekapcsolni a vendégoktatói és kutatói hálózatba, de több más egyetemmel is zajlanak egyeztetések Madridtól Ivano-Frankivszkon át Sanghajig; a cél a magyar egyetemi képzési helyek számának a megkétszerezése - fűzte hozzá.
    

A magyar kultúra, a magyarságtudomány újrapozícionálásának egyik legfontosabb eszköze a nyelv, azokhoz is fordulni kell azonban, akik nem, vagy még nem beszélik a magyart - hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve: friss fejlemény, hogy az ázsiai országok egyre inkább nyitnak Európa és Magyarország felé, ez a folyamat pedig a Balassi Intézet kapcsolatrendszerét is átformálta.
    

Hammerstein Judit beszámolója szerint a vendégoktatói tevékenységet szeretnék kibővíteni kulturális tevékenységgel. A lektorokkal szemben elvárás, hogy kezdeményezzenek kutatói projekteket, de az is, hogy minél aktívabban vegyen részt a magyar kultúra népszerűsítésében, szervezzenek kulturális programokat.
    

Ezt a célt segíti a Vendégoktatók a magyar kultúráért program, amelyre a Nemzeti Kulturális Alap keretéből pályázhatnak a Balassi Intézet vendégoktatói, akik filmvetítéseket, irodalmi fesztiválokat, előadó-művészeti esteket és egyéb programokat szerveznek, és helyi partnerek bevonásán keresztül olyan diákokat, közösségeket is megszólítanak, akik nincsenek kapcsolatban a magyar kultúrával - emlékeztetett Hammerstein Judit.
    

A csaknem száz vendégoktató részvételével megkezdett, kétnapos konferencia során az oktatási munka megkönnyítése és fejlesztése érdekében minden vendégoktatói állomáshely számára átadtak egy-egy új laptopot, valamint 15 projektort is. A találkozó további programjában meghívott előadók tartanak szemináriumokat a nyelvoktatás mint kultúraközvetítő tevékenység témában, majd a vendégoktatók műhelybeszélgetések keretein belül ismerkedhetnek meg a legújabb módszertani fejlesztésekkel, tankönyvekkel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés