bezár
 

art&design

2015. 08. 14.
Nyári árverés holnap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egry József Balatoni halászok című olajképe mellett Rippl-Rónai, Tóth Menyhért és Than Mór alkotásai is szerepelnek a Pintér Aukciósház Balaton, nyár, szerelem, pozitív életérzés című árverésén szombaton a balatonfüredi Vitorlás étteremben.   

Az ötödik alkalommal megrendezendő árverés csaknem 300 tételt felvonultató anyagában klasszikus, 20. századi modern- és kortárs festmények, szobrok és műtárgyak egyaránt megtalálhatók. Az alkotásokra 10 ezer és 12 millió forint közötti kikiáltási árral indulnak a licitek - olvasható az aukciósház MTI-hez elküldött tájékoztatójában.
    

prae.hu

A tételek közül a gyűjtők érdeklődésére tarthat számot Egry József Balatoni halászok című olajképe, amely a festő művészetének kevésbé ismert korszakában készült. A kép 10 millió forinttól cserélhet gazdát. Emellett a festő 1935-re datált önarcképére és a Badacsonyi fények című tájképére 1,6- 1,6 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.
    

A klasszikus festmények közül Rippl-Rónai József Kalapos hölgy című pasztellje 1,8 millió forinttól kelhet el, ugyanennyi a kikiáltási ára Kádár Béla csendéletének. Czóbel Béla Szentendrei házudvar című pasztellje 1,1 millió forinttól, míg a Piros kancsós olaj csendélet 2,8 millió forinttól cserélhet gazdát.
    

Mint írják, a tételek közül a legmagasabb a kikiáltási ára és az árverés egyik különleges darabjának számít Tóth Menyhért Pár-Család című olajfestménye, amelyet 12 millió forinttól kínálnak az árverés résztvevőinek.
    

Szintén a gyűjtőknek lehet érdekes Than Mór biedermeier mester Psyche (A rózsabimbó) című, 1861-es olaj-vászon kompozíciója, amelyből két, egymástól eltérő méretű példány ismert. A kisebb méretű jelenleg a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét gazdagítja. A nagyobb alkotást pedig 3 millió forinttól kelhet el az árverésen.
    

Mindezek mellett Mattis-Teutsch János márványtalapzaton álló Alak című rézszobrát, bronzból készült Női alakját, valamint
Vilt Tibor, Schaár Erzsébet, Ferenczy Béni, Mikus Sándor és Borsos Miklós szobrait kínálják az érdeklődőknek.
    

A kortárs alkotásokban is bővelkedő aukciós anyagban két, balatoni témában festett Fehér László-mű is megtalálható. A kortárs kínálatot gazdagítják többek között Braun András, Kovács Lehel, Verebics Ági, Verebics Kati, Breznay Pál, Csurka Eszter, Asztalos Zsolt és Barakonyi Zsombor munkái.
    

Emellett M. Tóth Margit, Borkovics Péter, Sipos Balázs és Melcher Mihály üvegmunkái is gazdát cserélhetnék a szombaton Balatonfüreden.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés