bezár
 

film

2015. 08. 07.
Októberben újra Mozinet Filmnapok
5. Mozinet Filmnapok, 2015. október 8-11.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén Budapesten kívül kilenc vidéki helyszín is bekapcsolódik a Mozinet Filmnapok programjába, amely Cannes, Velence, Berlin és San Sebastian filmfesztiváljainak legjobbjaiból válogat. A Magyarországon először látható, de nemzetközileg már nagy visszhangot kiváltó premierfilmek vetítésén kívül jelentős külföldi alkotók – rendezők, színészek – is részt vesznek az eseményen. Beszélgetések, közönségtalálkozók, koncertek is gazdagítják majd az 5. Mozinet Filmnapok programját. 

Az 5. Mozinet Filmnapok 9 olyan filmet mutat be, amelyek először láthatók Magyarországon az országos moziforgalmazás előtt: Macbeth, Ifjúság, Kosok, Fúsi, Aferim!, A lecke, Legújabb testamentum, Cowboyok és Short Skin.

prae.hu

A cannes-i versenyprogramból láthatjuk az Oscar-jelölt Michael Fassbender és az Oscar-díjas Marion Cotillard főszereplésével készült, színészi játékban és vizuálisan is lenyűgöző Macbeth-et és Paolo Sorrentino új filmjét, az Ifjúságot, amely az Oscar-nyertes A nagy szépség óta készült első filmje, Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz és Paul Dano főszereplésével. A cannes-i Un Certain Regard szekció fődíját nyerte el a Kosok, amely egy izlandi birkatenyésztő testvérpár történetét meséli el, az északi filmek letagadhatatlan stílusában. Szintén Izlandról érkezik a Fúsi, amelynek túlsúlyos címszereplője 43 évesen végre rászánja magát, hogy különköltözzön az anyjától. Dagur Kári finom humorral átszőtt, érzelemgazdag moziját a Berlinalén mutatták be először, majd a Tribecán a legjobb film, a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díját nyerte.

Aferim!

Radu Jude: Aferim!

Ugyancsak Berlinben debütált a román Radu Jude Aferim!-je, elnyerve a fesztivál Ezüst Medve díját a legjobb rendezésért. A XIX. században játszódó alkotás főszereplői egy megszökött cigány rabszolgát keresnek: a fekete-fehér film tele van színes karakterekkel és humorral, miközben egy fontos, elhallgatott témáról beszél. Bulgáriában forgott, San Sebastianban mutatták be, majd az egész világot bejárta a nemrégiben LUX-díjra jelölt A lecke, amely hazánkban is aktuális témát dolgoz fel. Egy tanárnő megszállottan próbálja kideríteni, hogy az osztályában melyik diák lopja meg a többieket, de közben ő maga is egyre kilátástalanabb anyagi helyzetbe kerül és egyre kétségbeesettebb lépésekre szánja el magát.

Két francia nyelvű filmet is most láthat először a közönség, a Legújabb testamentum Jaco von Dormael (Mr. Nobody) belga rendező legújabbja, amelynek története szerint Isten (Benoît Poelvoorde) nem a mennyekben, hanem Brüsszelben él. Feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett lakásban tengeti mindennapjait, dolgozószobájából keserítve meg az életünket. A fekete komédiának Cannes-ban tartották a világpremierjét a Rendezők Kéthete szekcióban, ahogy Thomas Bidegain (az Arany Pálma-díjas Jacques Audiard állandó forgatókönyvírója) rendező bemutatkozásának, a Cowboyoknak is. Utóbbi főszereplője (François Damiens) tinédzser lányát keresi, aki elhagyta a családot egy muszlim fundamentalista fiúért. Országokon, majd kontinenseken keresztül követi a lányt, egész életét ennek szentelve. Az olasz Duccio Chiarini első filmje, a Short Skin a felnőtté válás témáját dolgozza fel, és Berlin, Stockholm és Seattle fesztiváljait megjárva jut el a hazai mozikba.

Ifjúság

Paolo Sorrentino: Ifjúság

A premierfilmek mellett a filmnapok hagyományaihoz híven néhány korábbi sikerfilm is újra terítékre kerül, mint például a Saul fia, az Eszeveszett mesék és a Büszkeség és bányászélet

Helyszínek:

Budapest – Uránia Nemzeti Filmszínház, Művész mozi, Debrecen – Apolló mozi, Jászberény – Lehel Film-Színház, Kecskemét – Otthon mozi, Miskolc – Művészetek Háza, Pécs – Apolló mozi, Szeged – Belvárosi mozi, Székesfehérvár – Barátság mozi, Szolnok – Tisza mozi, Szombathely – Agóra Savaria mozi.

A filmekről a prae.hu film rovatában:

BERLINALE: HAVASALFÖLDTŐL MEXIKÓIG (Aferim!)

KOSSZARVAK, HA ÖSSZECSAPNAK (A Hrútar (Kosok) az Un Certain Regard szekció nyertese a Cannes-i Filmfesztiválon)

EGY KOPONYA KÖRÜL (Saul fia)

A KADDIS NEM ELÉG (A Saul fia Cannes-ban)

BIZONYOS EMBEREK FÁJDALMÁT NEM ÉSZREVENNI? (A Saul fia budapesti sajtótájékoztatója)

EHHEZ A FILMHEZ FEGYELMEZETTEN LEHETETT CSAK HOZZÁNYÚLNI (Cannes-i interjú Nemes Jeles Lászlóval)
 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Csáki László: Kék Pelikan
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés