bezár
 

színház

2009. 01. 28.
Három Márai-darab egy színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pinceszínházban mutatták be az év elején Márai Sándor Az igazi című színpadi játékát, Kőváry Katalin rendezésében. A rendezőnővel beszélgettünk a darab és az előadás létrejöttéről.

Szkéné színház

 - Ez a harmadik Márai-darab ebben a színházban. Ezzel alighanem rekordot döntenek…
    
- Valóban, sehol sincs jelenleg műsoron ennyi darab egyetlen magyar írótól, és erre nagyon büszke vagyok. Nyolc éve megy itt a Kaland, öt éve a Válás Budán, és most Az igazi, amely eredetileg kisregény volt, mint a legtöbb Márai-mű. Több részből áll, az első az 1940-es években jelent meg, gyakorlatilag egy férj és egy feleség monológja. Az írót annyira izgatta ez a téma, hogy negyven évvel később, 1979-ben folytatta a Judit című kisregénnyel, amely szintén monológ. Ezekből szerkesztettem össze a színpadi játékot, négy szereplővel. Egyikük, akit Mertz Tibor alakít, az író alteregója. A másik három szerepre is sikerült remek színészeket találnom: Györgyi Annát, Bacsa Ildikót, Varga Zoltánt. Sajnos, mindannyian játszanak különböző színházaknál, ezért nehéz az egyeztetésük. Emiatt a pinceszínházi előadás csak havi három alkalommal megy, februárra már el is kelt minden jegy. Nagyon szeretek ebben a színházban dolgozni, igazi kamara játszóhely, kis szereplős darabokra. Most új vezetése van, Zubornyák Zoltán és Gárdos Péter személyében - összegzi a legfontosabb tudnivalókat Kőváry Katalin.
   
- Másik rendezése a Kolibri Színházban volt, még az ősszel…
    
- Nekem évi két rendezés teljesen elég! Novemberben mutattuk be Szabó Magda Tündér Lala című mesejátékát, igazi tündérekkel és látványelemekkel, úgy, ahogy egy mesét játszani kell, semmi áthallás, modernizálás - a gyerekek nagyon szeretik! Közben épp a Kolibri Színház mellett, a Jókai téren tanítok a KIMI-ben, azaz a Keleti István Művészeti Iskolában, Andai Katival, Takács Katalinnal együtt. Másodéves osztályom van, a növendékek bábozást is tanulnak a színészmesterség mellett. Három év után színész 2. képesítést kapnak, ezzel kell elboldogulniuk ebben az egyébként is telített szakmában. Én első évben mindenkit megpróbálok "lebeszélni" erről a pályáról, vagyis elmondom a nehézségeit, de általában mindenki marad…
    
- Nehéz is lenne lebeszélnie bárkit a színi pályáról, hiszen a lánya, Gryllus Dorka is színésznő lett.
    
- Így igaz. De neki sem könnyű ez a pálya. Bár megnyerte itthon a legjobb női alakítás díját a Dallas Pashamende című filmjével, és forgatott Alföldi Róberttel a Nyugalom című filmben, mégis Berlin mellett döntött. Jó választás volt, mert ott sokat dolgozik, nagynevű rendezőkkel, többek között Fatih Akimmal, a Rashevszki tangó alkotójával. Most márciustól kezd  újra forgatni. Szerencsére Berlin nincs túl messze, fapados repülővel egy óra, ezért gyakran hazaugrik, vagy én megyek ki hozzá. A fiam Bécsben tanult zeneszerzést, ott is akar élni. Abból a családból van már egy nyolc hónapos unokám.


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés