bezár
 

irodalom

2015. 07. 23.
Nyomdában az új helyesírási szabályzat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar nyelv első helyesírási szabályzatát a Magyar Tudós Társaság (a mai Magyar Tudományos Akadémia) jelentette meg 1832-ben. Ekkor már nagy szükség volt a nyelvújítás után immár gazdag kifejezőkészségű és bőséges irodalmat is felmutató magyar nyelv írásának egységesítésére, amit előtte csak szokások, és nem egységes rendszer alapján használtak. Az első szabályzatot rendkívül gyorsan, egy év alatt állították össze.

A szabályzatot az elmúlt majd két évszázadban a Magyar Tudományos Akadémia bizottságai vitatták meg, pontosították, bővítették, korszerűsítették.

prae.hu

A magyar helyesírás szabályai legutolsó, tizenegyedik kiadása 1984-ben jelent meg, annak szótári anyagában bővített tizenkettedik lenyomata pedig 2000-ben.

Az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága 2003 novemberében hozott határozatot a 12. kiadás elkészítéséről, amely ismét az Akadémiai Kiadó gondozásában jelenik meg. A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadása a napokban került nyomdába, és szeptember elején a sajtónak történő bemutatással párhuzamosan jelenik meg a könyvesboltok polcain.

Az Akadémiai Kiadó  a Magyar Tudós Társaság — a Magyar Tudományos Akadémia elődjének —megalapításával egy időben jött létre 1828-ban és 1830-ban kezdte meg tényleges működését. A szervezet célja a nemzeti nyelv művelése, a tudományok és az irodalom hazai népszerűsítése, külföldi jeles munkák magyar nyelven való közreadása. A Társaság legelső kiadványa az alapszabályokat összefoglaló 1831-es munka volt, azonban könyvkiadás ténylegesen a magyar nyelvű díjazott pályamunkák kiadásával vette kezdetét. Az Akadémiai Kiadó a következő témákban jelenteti meg kiadványait: szótár, nyelvkönyv, tudomány, gazdaság, mobilszótár, folyóirat, on-line szótár, e-könyv.

További információ: http://akkrt.hu/

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés