bezár
 

színház

2009. 01. 27.
Rekordévet zártak tavaly a londoni színházak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rekordévet zártak a londoni színházak tavaly: a bevétel is emelkedett és hajszálnyival a nézőszám is nőtt az előző évhez képest.

Szkéné színház

 Az 52 színházat összefogó Londoni Színházak Társasága (SOLT) hétfőn közzétett jelentése szerint a jegyeladások 3 százalékkal növekedtek, s kicsivel túllépték a 480 millió fontos (154 milliárd forint) álomhatárt. 
    
Bár a 2007-es évadot kiemelkedően jó évnek könyvelték el annak idején, a közönség létszáma egy százalékkal nőtt, az eladott jegyek száma pedig elérte a 13,8 milliót. Ebből 9 millió jegyet musicalekre váltottak, 2,9 milliót pedig egyéb színdarabokra.
    
A második félévben ugyan lanyhult az érdeklődés, ám a karácsonyi szezon úgy felpörgött, hogy végül magasba szöktek a számok.
    
"A sikert az alapozta meg, hogy nagyon jó előadások mentek, tele kreatív tehetséggel mind a színpadon, mind a színfalak mögött. Kiderült, hogy tényleg a világ színházi fővárosa vagyunk" - mondta a BBC-nek Nica Burns, a SOLT elnöke.
    
Burns a közönségsikerek közül a Zorro, a Hajlakk és a High School Musical című zenés produkciók, valamint a Vízkereszt és az Esőember című színpadi műveket emelte ki.
    
Szerinte az is fontos, hogy a londoni színházak a New York-i Broadway gyakorlatával szemben széles árfekvésben árusítanak jegyeket, így legalább az erkélyárakat szinte mindenki megengedheti magának, s gyakran lehet jó áron jó jegyekhez jutni.
    
Richard Pulford, a társaság egyik vezetője azonban a 2009-es kilátásokat mérlegelve nem merte teljesen átadni magát a lelkesedésnek: "A jelenlegi gazdasági helyzetben mindenki óvatos, tekintet nélkül arra, hogy milyen ágazatban dolgozik. Ugyanakkor vannak eléggé bátorító jelek, így például jól halad az előzetes jegyeladás."

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés