bezár
 

zene

2015. 07. 17.
György Ádám Kastélyakadémia - nemzetközi zongora mesterkurzus
2015. július 19. – július 30. Teleki-Wattay-kastély (2013, Pomáz, Templom tér 3.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
György Ádám Kastélyakadémia - nemzetközi zongora mesterkurzus György Ádám zongoraművész 2015-ben immáron hetedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, amelyre a világ minden tájáról (Kínából, Indonéziából, Ausztráliából, Svájcból és az USA-ból) érkeznek tehetséges zongorista növendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 20-án, majd július 29-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a kellemes nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A fiatal tehetségek a világ vezető egyetemeiről érkeznek a hetedik György Ádám Kastélyakadémiára, hogy a magyar művésznél és zeneakadémiai professzoroknál fejlődjenek.. A kurzus minden évben hipertehetségeket vonz tíz napra Pomázra - idén összesen 15 diák érkezik, közülük 3 magyar. A New York-i Juilliard School of Music, a Cleveland Institute of Music, a szingapúri Nemzeti Egyetem és a Nanyang Academy of Fine Arts, valamint a Bécsi Zeneakadémia is küld növendékeket a mesterkurzusra.

prae.hu

Az Akadémián az alapító György Ádám mellett Dr. Réti Balázs egyetemi tanár és Dr. Nádor György, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora tartanak mesterkurzusokat a tehetséges fiataloknak. 2012 óta magyar résztvevői is vannak a Kastélyakadémiának, részvételüket az R&R Software Zrt. támogatja.

György Ádám Kastélyakadémia

György Ádám Kastélyakadémia

2015. július 19. – július 30. Teleki-Wattay-kastély (2013, Pomáz, Templom tér 3.)

Nyitókoncert:

György Ádám zongoraestje

2015. július 20. (hétfő), 19.00, Teleki-Wattay-kastély

Zárókoncert:

György Ádám és a növendékek koncertje

2015. július 29. (szerda), 19.00, Teleki-Wattay-kastély

 

Jegyek kaphatók: koncert@adamgyorgy.com, +36 30/911-7959 vagy korlátozott számban a helyszínen

Jegyár: 3.000 Ft, 5.000 Ft, 10.000 Ft

György Ádám Kastélyakadémia - nemzetközi zongora mesterkurzus

György Ádám a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megnyitóján robbant be itthon a köztudatba. Chopin etűdjének előadását a helyszínen 60 ezer, míg a képernyők előtt 300 millió néző kísérte figyelemmel. 2003 óta Tokiótól New Yorkig a világon mindenütt Liszt-diplomataként tartják számon virtuóz zongorajátékára és magyar nemzetiségére való tekintettel.

Ahol megfordul, a koncertek mellett tanít is. A távoli Indonéziában Lisztet játszó tehetségek ihlették a pomázi zongoraakadémia létrejöttét. „A cél az volt, hogy a klasszikus zene bölcsőjében, Európában, és azon belül is szülővárosomban, Pomázon biztosítsunk fejlődési lehetőséget ígéretes fiatal zongoraművészek számára.”

Díjak és elismerések

1998. - Békés-Tarhosi Országos Zongoraverseny  I. díj
Zongorista 2000 Díj, Budapest
2002. - Bécsi Klasszikusok Díj (Wiener Klassik Preis, Baden)
2003. - San Remo-i Nemzetközi Zongoraverseny Különdíj
2004. -  Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny I. díj, Nagydíj, Különdíj
2005. - Steinway Artist (a Steinway zongoragyár meghívta művészei közé, ezzel olyanok társaságába kerül, mint Vladimir Horowitz, Artur Rubinstein vagy Krystian Zimmerman)

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, 2012

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot György Ádám nyitotta meg a lengyel zeneszerző, Frederic Chopin Vihar-etüdjével. Az ünnepélyes megnyitót a helyszínen 60 ezer, míg a képernyők előtt 300 millió néző kísérte figyelemmel.

 

The Adam Gyorgy Foundation

2012. január 29-én, egy nappal a harmincadik születésnapja után mutatta be a New York-i Carnegie Hallban a barátai által életre hívott György Ádám Alapítványt (The Adam Gyorgy Foundation).

 

Az R&R Software és a György Ádám Kastélyakadémia együttműködése

A Kastélyakadémia történetében a 2012-es az első év, amikor ifjú magyar zongoristák is részt vesznek az Akadémia mesterkurzusain. A magyar növendékek részvételét Magyarország meghatározó üzleti alkalmazásokat fejlesztő cége, a száz százalékban magyar tulajdonú és menedzsmentű R&R Software Zrt. támogatja. „György Ádám játéka és a Kastélyakadémia szellemisége egyaránt lenyűgözött bennünket. Büszkék vagyunk rá, hogy hozzájárulhatunk a hazai tehetségek felkutatásához és képzéséhez, ily módon részt vállalva a Kastélyakadémia sikereiben” – mondta el Rozenberszki Zsolt, a szoftverház értékesítési igazgatója.

 

György Ádám Kastélyakadémia

A György Ádám Kastélyakadémia 2009-ben nyitotta meg kapuit. Azzal a céllal jött létre, hogy fiatal, tehetséges zongoraművészek számára biztosítson lehetőséget a fejlődésre a klasszikus zene bölcsőjében, Európában. Az elmúlt években olyan alkotóközösség jött létre itt Pomázon, amelyben kiváló tehetségek, zenekedvelők, és támogatók találtak egymásra.

Az Akadémia keretében Dr. Réti Balázs egyetemi tanár és Dr. Nádor György, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, valamint György Ádám tartanak mesterkurzusokat. Az általuk képviselt stílus védjegye az európai muzikalitás és a technikai precizitás harmónikus összekapcsolása.

A helyszín idén is a XVIII. században épült Teleki-Wattay-kastély, amely az „Óvárosi kulturális központ Pomázon" című projekt keretében zeneművészeti szakmai bázis- és rendezvényközpontként is működik és otthont ad az Europa Cantat Közép-kelet-európai Központjának.

 

The Adam Gyorgy Island Academy (György Ádám Sziget Akadémia)

Öt évvel a György Ádám Kastélyakadémia indulása után Ádám és a György Ádám Alapítvány megnyitotta a Kastélyakadémia ázsiai párját, az Adam Gyorgy Island Academy-t Bali szigetén, Indonéziában. „Néhány éve még csak egy álom volt a délkelet-ázsiai Akadémia, ami 2013. decemberében vált valóra. Több mint 10 éve játszom és tanítok Ázsiának ezen a részén, ahol minden egyes alkalommal tehetséges helyi növendékekkel találkozom. Öröm számomra, hogy az Európában létrehozott Akadémiát Balira is elvihetjük, ahol azon helyi tehetségeket támogathatjuk, akik nyitottak az európai kultúrára és Liszt Ferenc zenei hagyatékára.” – mondta György Ádám az „Island Academy” helyszínén. A növendékek György Ádám mesterkurzusai mellett Benjamin Loh, a neves szingapúri Nanyang Academy of Fine Arts professzorától is kurzusokat hallgathatnak a 7 napos mesterkurzus során.

 

Colin Jackson interjúja György Ádámmal a BBC-n

György Ádám gyorsabb Colin Jackson-nál?

2009 szeptemberében Colin Jackson a 110 méteres gátfutás világcsúcstartója, kétszeres világbajnok atléta, aki visszavonulása után a BBC műsorvezetője lett, meghívta a fiatal zongoraművészt műsorába. A felvételre a párizsi Bernardins kolostor koncerttermében került sor. Colin igen provokatívan indította a beszélgetést: „Fogadjunk, hogy ha a stáb elfordul, mi pedig megszólaltatunk egy-egy hangot, senki nem mondja meg, hogy melyiket ki ütötte le.” Jackson széles mosollyal az arcán, míg a stáb bénultan várta a választ:  „Ez elképzelhető, de lehet, hogy én meg gyorsabb vagyok nálad egy méteren…” A stáb tagjaiból harsány nevetés tört elő, és persze Colin is velük együtt nevetett.

 

György Ádám a nemzetközi sajtóban

Budapest Times – A global superstar on the rise / Globális szupersztár felemelkedőben (Kimberly Carralero): „Magyarország  számos virtuóz zongoristát adott a világnak. Azonban Liszt Ferenc óta György Ádám az első, aki alkatánál és tehetségénél fogva népszerűségben megközelítheti a nagy elődöt.” (2007.11.27.)

Jakarta Globe – Portray Of the Child Prodigy As a Man / Egy felnőtté vált csodagyermek portréja (Ve Handojo): „(György Ádám) tökéletességre törekszik, hatalmas munkabírású, mindemellett sugárzik belőle a szerénység és ez teszi őt elragadóvá.” (2008.12.04.)

Jakarta Post – The pianist in a tailored pinstripe suitZongorista, méretre szabott hajszálcsíkos öltönyben (Erza S.T.): „György Ádám nem az a tipikus önmagába burkolózó klasszikus zenész. Zongoraművész-zseni, aki elegáns megjelenésével és sármos stílusával az európai úriember tökéletes prototípusa.” (2008.12.07.)

New Straits Times Kuala Lumpur – What drives Gyorgy to prodigy / Mi György (Ádám) csodájának a receptje (Max Koh): „György Ádám virtuóz ujjtechnikájával a rajongókat és a szakmát is maga mellé állította az egész világon.” (2008.12.07.)

Owner’s Magazine – Steinway Magazine – Adam Gyorgy (James Inverne): „Amikor György Ádám zongorázik, olyan mintha nem is ő játszana, hanem az Égiek zenélnének rajta keresztül.” (2007 nyara)

Straits Times Review Singapore – Charm offensive / A sárm hadművelet (Shawn Chua): „Ezzel a programmal könnyű lett volna beleesni a nárcizmus csapdájába, de (György Ádám) a közönségnek játszott, kerülve a túlmozgást, stílusosan tálalta a zeneműveket.” (2008)

CultureCatch New York – Hungary for more / „Még kér a közönség…” (Ken Krimstein): „A magyar srác Horowitzot idézte a színpadra (...) György Ádám igazán tudja, hogy kell egy koncertet megtölteni zenével és szenvedéllyel.” (2008.11.04.)  

György Ádám

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés