bezár
 

film

2009. 01. 27.
Az Ocskay Lászlóról szóló dokumentumfilm Los Angelesben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ocskay László százados, az elfelejtett hős című dokumentumfilmet vetítik le kedden a Los Angeles-i Magyar Főkonzulátus szervezésében abból az alkalomból, hogy január 27-én, az Auschwitz-Birkenau-i haláltábor felszabadítása napján emlékezik a világ a holokausztra.

prae.hu

Bokor Balázs főkonzul elmondta, hogy Fonyó Gergely filmjének vetítésén részt vesz és saját emlékeiről beszél Faludi Dániel, aki maga is az Ocskay által megmentett, holokauszttúlélő magyar zsidók közé tartozik.
    
Fonyó Gergely 70 perces dokumentumfilmje 2007-ben készült, s egy szinte teljesen elfelejtett katonatiszt hőstettét mutatja be.
    
Ocskay László a magyar hadsereg századosa volt, Budapesten 2500 üldözött férfit, nőt és gyermeket mentett meg a biztos haláltól 1944 őszén, telén. 
    
Az Abonyi utcai Zsidógimnáziumban működő Ruhagyűjtő Munkásszázad vezetőjeként az épületben, amelyet fegyveres SS-katonák őriztek, rejtegette az üldözötteket, nagy lélekjelenlétről téve tanúbizonyságot. A megmenekültek között volt Goda Gábor író, Kadosa Pál zeneszerző, Kabos Ede kardvívó világbajnok, Kellér Dezső konferanszié és Ráday Imre színművész. 
    
Ocskay László összedolgozott Raul Wallenberg svéd diplomatával, és így papírokkal is ellátta az üldözötteket. Példaértékű cselekedetét a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés