bezár
 

zene

2009. 01. 27.
Megjelent Orszáczky Jackie egyik utolsó koncertje DVD-n
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jackie Orszáczky, a hetvenes évek legendás Syrius együttesének basszusgitárosa és énekese 2007 nyarán adta élete utolsó koncertjeit Magyarországon. Az A38 Hajó színpadán 2007. augusztus 9-én lépett fel, s több mint kétórás koncertjéről a Hajó stábja DVD-t jelentetett meg.

prae.hu

Az angol és magyar nyelvű DVD-re a koncert mellett fotók is kerültek. A képes lemez tartalmazza a mindenki által kedvelt, kitűnő zenész életrajzát. Megtalálható rajta Orszáczky interjúja az ausztrál rádiónak és az A38 Hajó munkatársainak dokumentumértékű nyilatkozata. Beszél róla felesége, Tina Harrod, Ráduly Mihály, aki zenésztársa volt a Syriusban, valamint ausztráliai társai közül James Greenings, David Symes és Hamish Stuart. A koncertfelvételen Jackie (pikkolóbasszus, ének) és Tina (ének) mellett szerepel David Symes (basszusgitár), Hamish Stewart (dob), Premecz Mátyás (Hammond), Jász András (szaxofon) és Barbinek Gábor (harsona). 
    
Jackie Orszácky, azaz Orszáczky Miklós tavaly áprilisban töltötte volna be a 60. életévét, de két hónappal korábban hosszú, súlyos betegség után elhunyt. A Művészetek Palotájában felesége és zenésztársai - Jackie eredeti terveinek megfelelően - megtartották posztumusz születésnapi koncertjét. 
    
Jackie 1969-1973 között volt a progresszív rockot játszó Syrius tagja. Később Ausztráliában telepedett le, s a földrész egyik legelismertebb muzsikusa lett. Több zenekart alapított, számos formációban, rengeteg zenésszel dolgozott. Mindvégig kísérletező zenész maradt: dzsessz, funk, blues keveredett muzsikájában. Felesége, Tina Harrod énekesnő Jackie élete végéig alkotótársa és múzsája volt.
    
Orszáczky 1977-től sokszor hazatért magyarországi koncertekre. Halála előtt, 2007 tavaszán volt egy örömzenélése a Darshan Udvarban, nyáron Szentendrén, Gyulán, Kapolcson, az A38 Hajón lépett fel, végül a Sziget dzesszsátrában adta utolsó koncertjét augusztus 14-én. Közben volt egy-két ausztriai fellépése is. 
    
A legendás Syrius tagjai közül Orszáczkyn kívül meghalt már az együttes vezetője, Baronits Zsolt szaxofonos és Veszelinov András dobos. Az élő tagok közül Tátrai Tibor gitáros saját együttesén kívül számos más formáció tagja, Pataki László billentyűs Ausztriában dolgozik. A nemrégiben hazatelepült Ráduly Mihály (szaxofon, fuvola) jelenleg nem zenél.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés