bezár
 

art&design

2015. 07. 09.
Czóbel Béla festőművész kiállítása Szentesen
2015.július 10-augusztus 8., Szentes, Koszta József Múzeum, 6600 Szentes, Kossuth tér 1.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Czóbel Béla festőművész kiállítása Szentesen Czóbel Béla a 20. század meghatározó magyar művészegyénisége volt, aki már életében nemzetközi elismerést vívott ki magának. Az új festői irányzatok felé nyitott alkotót hamar magával ragadta a fauvizmus és expresszionizmus áramlata. Kiállítás nyílik műveiből Szentesen, mely 2015. július 10. és augusztus 8. között látogatható.

Az izmusok hatására Czóbel Bélának biztos körvonalakkal, erőteljes színekkel formált, sajátos szemléletű alkotásai születtek. Mozgalmas élete során hosszabb ideig élt Párizsban, de a holland és német művészeti élethez is több szállal kötődött. Szentendrét, ahol még életében önálló múzeuma nyílt, második otthonának tekintette. Első gyűjteményes kiállítását 1971-ben a Műcsarnokban rendezték meg. Tavaly, születése 131. évfordulója alkalmából, a szentendrei Művészet Malomban Czóbel alkotói munkásságát összegző nagyszabású tárlatot rendeztek, idén pedig megkezdődött a képei elhelyezésére szolgáló múzeum felújítása. Ám a művész alkotásai nem kerültek raktárba, hiszen a Ferenczy Múzeum az életművet átfogóan bemutató vándorkiállítást indított útjára. Így kerülnek – Budapest és Szolnok után – Czóbel Béla válogatott képei Szentesre, onnan pedig Szekszárdra. A művész főműveit felvonultató tárlat 2015. július 10-től augusztus 8-ig tekinthető meg a szentesi Koszta József Múzeum megyeházi épületében. Többek közt látható lesz a könyvespolc előtt álló Meyer úr, akinek csíkos zakós alakját izzó színfoltok rajzolják ki, de bemutatásra kerül egy vibráló női akt, a Szentendrei Vénusz is. A Szentesre érkező képek értéke meghaladja a 450 millió forintot.

prae.hu

Czóbel Béla

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés