bezár
 

zene

2015. 06. 21.
Múzeumok éjszakája - Kabaré, koncertek és hagyományőrzők várták a látogatókat a budai Várban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kabaréelőadások, könnyű és komolyzenei koncertek, valamint hagyományőrzők várták a látogatókat a budai Várban a Múzeumok éjszakáján szombaton.  

Az Országos Széchényi Könyvtár szombati programjait a humor köré csoportosította.

A gyerekek késő délutántól elsajátíthatták a karikatúra rajzolás alapjait, kitölthettek humoros kvízfeladatokat, vicces gyerekfilmeket nézhettek, vagy szüleikkel együtt betekinthettek a kisnyomtatványtár humoros dokumentumaiba, és a digitális gyűjteménybe is.

prae.hu

Sándor György humorista A semmittudás egyeteme, avagy válogatott rögtönzéseim című műsorával kezdte az estét, amelyet számos műsorszám és vidám könyvaukció után Mikó István színész folytatott, aki A gyomor örömei című kabaréját adta elő. A sort Vásáry Tamás karmester Humor és zene című előadása zárta késő este. Az intézmény munkatársai az MTI-nek elmondták, a programokat egész nap szép számmal látogatták és a tárlatvezetések is telt házzal zajlottak.

A Magyar Nemzeti Galéria csak­nem 40 prog­ram­mal várta a lá­to­ga­tó­kat. Késő este is zsúfolásig volt a kiállítótér gyerekekkel, akik a nem sokkal korábban véget ért kreatív foglalkozásokról és a Crescendo együt­tes kon­cert­je után kerestek újabb felfedezni valót a kiállítóterekben.

Sokan gyűltek össze a Friss arcok cím­mel meg­hir­de­tett be­szél­ge­té­sekre is, amelyek so­rán a kép­ző­mű­vé­szet­ről Oltai Kata művészettörténész, a di­zájn­ról Winkler Nóra műsorvezető, a te­het­ség­gon­do­zás­ról Veiszer Alinda riporter, a film­ről pe­dig Rieger Johanna riporter beszélgetett a meg­hí­vott ven­dé­ge­kkel, köztük Nemes Jeles László ren­de­zővel, a Borsos Lőrinc al­ko­tó­pá­rossal, Salát Zalán Péterrel, a MúzeumCafé mű­vé­sze­ti ve­ze­tő­jével és Balogh Rodrigó szí­nésszel.

A mú­ze­um ál­lan­dó és idő­sza­ki ki­ál­lí­tá­siban 16 vezetett séta indult, amelyek fáradalmait a vendégek a fröccsteraszon pi­hen­he­tték ki, a gasztrosarokban pedig er­dé­lyi íze­ket kóstolhattak.

A Hadtörténeti Múzeumban hagyományőrzők hadászati és viselet bemutatója idézte meg a második világháború éveit a Szicíliai partraszállástól Magyarország bombázásáig címmel szombaton nyílt kiállításhoz kapcsolódva. A gyerekeket játszóház, a felnőtteket előadások és vetítések várták a világháború kevéssé ismert eseményeinek felelevenítésével. Az este egyik fénypontjának számított, hogy megnyitották a Magdolna-tornyot, amely egész éjszaka várta tárlatvezetéssel a látogatókat.

A Magyarság házában a Mi, magyarok című állandó kiállítás mellett Cifraság és méltóság címmel két, tematikusan összekapcsolódó időszaki kiállítás volt látogatható, a Herman Ottó teremben Kalocsa népművészetéből kaphattak ízelítőt a helyszínre érkezők, a Kosztolányi Dezső teremben pedig Kalotaszeg népművészetét bemutató Cifraszoba Mérából című tárlat várta az érdeklődőket.

Az élő néphagyományok Mérából című táncos, zenés erdélyi program telt ház előtt zajlott, ahogy a kiállítások is sok érdeklődőt vonzottak egész este - közölték az intézmény munkatársai az MTI-vel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés