bezár
 

art&design

2015. 06. 16.
Tűzzel-vassal fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kovácsok, késesek és fegyverművesek tevékenységével, portékáival ismerkedhetnek meg a látogatók a 12. Tűzzel-vassal fesztiválon, amelyet szombaton rendez meg a Fehérvári Kézművesek Egyesülete.

A fesztivál fő témája az idén a szablya lesz, de a boszorkányság is jelen lesz például a játszóházban és az asszonyműhelyben - mondta el a rendezvényt felvezető keddi sajtótájékoztatón Szenczi Jánosné, az egyesület elnöke, aki kitért arra is, hogy korábban több helyszínen próbálkoztak a rendezéssel, 2010 óta a Rác utcában leltek otthonra.

prae.hu

Az elnök közölte, hogy évről évre nő a jelentkező késesek és fegyverkovácsok száma, ezúttal már negyvenen lesznek az ország különböző tájairól, érkeznek mesterek Szlovákiából és Csehországból is.

Brájer Éva alpolgármester elmondta, hogy a fesztivál tematikájában évek óta kapcsolódik az augusztusi Királyi Napokhoz; miközben a szertartásjáték valamilyen formában megjelenik a Tűzzel-vassal fesztiválon, addig a fehérvári kézművesek is jelen lesznek az augusztusi programsorozaton.

Az alpolgármester kuriózumnak nevezte, hogy a hatalmas lakótelep tövében fekvő skanzenbe évek óta elviszik a szervezők a régi történelmi múlt egy-egy darabját a székesfehérváriaknak. Az önkormányzat jövőbeni feladatának nevezte, hogy a Rác utcát még inkább bekapcsolják a történelmi belvárosba, így a skanzen nem csak ennek a fesztiválnak, hanem más rendezvényeknek is helyszínül szolgálhatna.
 

A fesztivál keretében lesz bronzöntési bemutató és minden egyéb, ami e szakmához kapcsolódik. A Kézművesek Házában késkiállítás, kovácsolási bemutatót tartanak, az udvaron pedig egy borbélymester mutatja be borotválási és hajvágó tudását.

Az asszonyműhelyben a női praktikák, a fonás, a szövés, a varrás és a hímzés kerül előtérbe, de mosoda is üzemel sulykolással és natúr szappannal. A szablyakiállításon három gyűjtő tárgyai láthatók, néhány fegyvert a látogatók kézbe is vehetnek.

A múzeum udvarán ólomkatonákat önthetnek az érdeklődők, a szerb ortodox templom kertjében szerb ételkóstolást tartanak, emellett a fehérvári kézművesek termékei is megtalálhatók lesznek. A fiatalokat lovagi próba várja Könyves Kálmán jegyében, Varga Tibor pedig előadást is tart az uralkodóról.

A szokásoknak megfelelően tűzugrással zárul a fesztivál, majd elkezdődnek a Múzeumok Éjszakája helyi rendezvényei.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés