bezár
 

art&design

2015. 06. 12.
Elárverezik Degas egyik bronzbalerináját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Edgar Degas fiatal balerinát ábrázoló híres szobrának egyik bronzöntvényére licitálhatnak az érdeklődők a Sotheby's aukciósház június 24-ére meghirdetett londoni árverésén.

 A francia impresszionista művész híres Kis 14 éves táncoslány című szobrának egyik magántulajdonban lévő bronzváltozata az előzetes becslések szerint 10-15 millió font (4,3-6,5 milliárd forint) közötti áron fog gazdát cserélni. Helena Newman, a Sotheby's munkatársa Degas egyik "legjelentősebb és legismertebb szobrának" nevezte az alkotást.
    

prae.hu

Az állát előre billentő, karját a háta mögött összekulcsoló apró balerina eredetije - amelyet egy fiatal belga táncosról mintázott a művész - színezett viaszból készült, és igazi hajjal, hajpánttal és szövet balettszoknyával díszítették.
    

Degas életében mindössze egyszer, 1881-ben Párizsban állította ki az alkotást, amely korántsem aratott osztatlan sikert. Néhányan úgy vélték, hogy a szobor "állatiasan" ábrázolja a fiatal lányt, és majomhoz hasonlították a figurát. A kritikusoknak azonban el kellett ismerniük, hogy az alkotás lenyűgözően valósághű.
    

A művész 1917-ben bekövetkezett halála után örökösei 28 bronzöntvényt készítettek a szoborból: ezek többségét múzeumokban, köztük a Tate Londonban és a Philadelphiai Művészeti Múzeumban őrzik, a többi magántulajdonban van.
    

Richard Kendall művészettörténész, a londoni Királyi Művészeti Akadémia Degas and the Ballet: Picturing Movement (Degas és a balett: a mozdulatok ábrázolása) című kiállításának társkurátora szerint az 1881-es eredeti balerina egyike a modern kor három-négy legkiemelkedőbb szobrának.
    

"Rodin A csók és A gondolkodó, és talán Bartholdi Szabadságszobra mellett Degas fiatal balerinát ábrázoló alkotása vált olyan művé, amelyet világszerte milliók ismernek és csodálnak" - idézte a szakembert a BBC News.
    

A világ árverésen elkelt legdrágább szobrának címét jelenleg Alberto Giacometti A mutató ember (L'Homme au doigt) című alkotása birtokolja, amely 141,3 millió dollárért kelt el a Christie's májusban tartott New York-i aukcióján.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A teremtett „képzelet” határtalansága
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés