bezár
 

zene

2015. 06. 11.
Orgonáló emlékmű
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A templomi hangszert idéző, zenélő emlékművet állítottak Pécsen a legjelentősebb magyarországi orgonagyár alapítója, Angster József (1834-1918) és családja tiszteletére.

Bérczi Zsófia tervei alapján egy öt méter magas és másfél méter széles orgonasíprendszert hoztak létre 46 rozsdamentes sípból. A kompozícióhoz tartozik egy talapzat, körülötte pedig három olyan padot állítottak ki, amelyek karfájába vezérlőgombokat építettek. Ezek megnyomása után a szobor belsejében lévő hangszórókból orgonaművek, továbbá Angster-leszármazottakkal, orgonaépítőkkel, orgonakutatókkal, orgonistákkal készült interjúk hallhatóak. Az alkotás az Esze Tamás utcában, az úgynevezett nyugati várfalsétánynál kapott helyet a baranyai megyeszékhelyen.     

prae.hu

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma által is támogatott emlékmű avatásán elmondta, hogy a baranyai megyeszékhely történetében elévülhetetlen érdemei vannak az Angster családnak. Az orgonaépítő família, nem csak hírnevet szerzett a városnak, de annak kulturális és gazdasági életében is jelentős előrelépést hozott - tette hozzá.     

Emlékeztetett arra, hogy az Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyár 1867 és 1951 között működött a baranyai megyeszékhelyen az Angster család öt férfitagjának irányítása alatt. A cég államosítás előtti utolsó igazgatója, az alapító unokája, Angster József 2012 tavaszán, 95 éves korában hunyt el.     

Bérczi Zsófia tervező, aki egyben a gyár utolsó vezetőjének, Ifj. Angster Józsefnek unokája, beszédében emlékeztetett arra, hogy korábban elhelyeztek már Pécsen egy installációt a gyáralapító tiszteletére. A korábbi alkotás azonban már nem tudta ellátni funkcióját, ezért terveztek egy új szobrot.     

A vállalat működésének 84 éve alatt 1300 orgonát készített, melyekből kis falusi templomokba éppúgy jutott, mint a kalocsai és a szegedi dómba vagy átépítése előtt a Szent István-bazilikába. A cég jelét viseli, viselte a kassai és az első rekonstrukcióját követő mintegy fél évszázadig a Zeneakadémia koncertorgonája is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés