bezár
 

színház

2009. 01. 24.
Hetvenöt éves Földi Teri színésznő
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton lesz 75 éves Földi Teri Jászai Mari-díjas színésznő, a Macskajáték Paulája, a nemrégiben sikert arató Konyec című film "vérdíjas nyugdíjas" házaspárjának Hédije.

Szkéné színház

Földi Terit 1951-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol többek között Apáthi Imre, Básti Lajos, Sulyok Mária és Várkonyi Zoltán volt tanára, évfolyamára járt Soós Edit, Schubert Éva, Szabó László, Zolnay Zsuzsa, Zsigmond Vilmos. 1955-ben, a diploma megszerzése után a győri Kisfaludy Színház, majd a Szegedi Nemzeti Színház tagja lett, 1964-től a Vígszínházban, majd a Madách Színházban játszott.
    
Eljátszotta a színpadon Elizát (Shaw: Pygmalion), Kasszandrát (Euripidész: Trójai nők), Natasát (Gorkij: Éjjeli menedékhely), Tóth Flórát (Bródy: A tanítónő), Mae-t Tennessee Williams Macska a forró tetőn című darabjában, volt Ophélia Shakespeare Hamletjében, Hunyadyné Zerkovitz: Csókos asszony című operettjében. Legutóbbi bemutatója tavaly októberben Örkény István Macskajátéka volt, a jelenleg is futó darabban Paulát alakítja a Turay Ida Színház vendégművészeként.
    
Kellemes, kifejező hangja miatt kedvelt szinkronszínésznő. Az ő hangján szólalt meg Emily a Szívek Szállodájában, Lucy Becker a Hegylakó - A hollóban, de hallható volt a Guldenburgok örökségében, a Providence-ben, a Sissiben és a Sándor Mátyásban is. Dargay Attila népszerű és szívet melengető rajzfilmjében, a Vukban a bájos kisróka édesanyjának, Ínynek kölcsönözte a hangját.
    
Első filmszerepét Keleti Mártontól kapta, aki rábízta az ügyetlen és félénk magányos falusi lány, Szíves Kati megformálását az Ifjú szívvel című 1953-as moziban. A következő fél évszázad során több mint húsz filmben, tévéjátékban és sorozatban szerepelt, Néhány ezek közül: Égi madár (1957), Esős vasárnap (1962), Hogy állunk, fiatalember? (1963), Butaságom története (1965), Tüskevár (1967), Kakuk Marci (1973), Haszontalanok (1977), Szerencsés Dániel (1983), Napló (1984) Szomszédok (1987). Rohonyi Gábor 2007-es szerelmes, kalandos road-movie-jában, a Konyecben Keres Emillel egy idős házaspárt játszottak, akik kitörnek a hétköznapok szürkeségéből és "vérdíjas nyugdíjasként" próbálják végre igazán élvezni az életet.
    
Tehetségét a szakma is többször elismerte. 1963-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1990-ben megkapta a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat, amelyet az "emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői", az epizodisták részére ítél oda évente egy színművészekből álló kuratórium. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét vehette át.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés