bezár
 

zene

2015. 06. 10.
Devich Gergely első lemeze
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent a tavalyi Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén 3. díjat nyert fiatal csellóművész, Devich Gergely első lemeze a Hungaroton gondozásában – jelentették be a lemezkiadó újdonságait bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Hollós Máté, a Hungaroton vezérigazgatója elmondta: a kiadó stratégiai célja, hogy fiatal muzsikusok művészi kibontakozását segítse olyan lemezek megjelentetésével, amelyeken a sztenderd repertoár szólal meg.
    

prae.hu

Még idén kiadják négy nemzetközileg elismert magyar szólista – Várdai István, Baráti Kristóf, Várjon Dénes és Rohmann Ditta – új albumát. A vegyes- és férfikari művekkel folytatódik a Bartók Új Sorozat, valamint a Chopin-összkiadás Szilasi Alexszel Pleyel-zongorán, és Kocsis Zoltán két, korábbi Mozart-lemezét is újra megjelenteti.
    

Devich Gergely Adagio & Allegro című lemezén a romantikus gordonkairodalom népszerű miniatűrjei – Schumann, Fauré, Mendelssohn, Saint-Saens művei – közül válogat, kicsit tágabban értelmezve a romantikát, hiszen lírai darabjaival Kodály és Rahmanyinov is helyet kapott a lemezen.
    

A mindössze 16 éves művész az MTI-nek elmondta: nagy megtiszteltetés volt a kiadó felkérése, és a válogatásnál fontos szempont volt, hogy olyan darabokat játsszon, amelyekkel már hosszabb idő óta foglalkozik, és ezáltal "érettebbek". Emellett természetesen azokat a műveket részesítette előnyben, amelyek közel állnak hozzá, például Kodály Adagiója egyik nagy kedvence - jegyezte meg.
    

A darabokat zongoraművész édesanyjával, Kovalszki Máriával vették fel a stúdióban. "Először azt hittem, hogy egy stúdiófelvételnél mindennek tökéletesnek kell lennie, de egy idő után rájöttem, hogy a hangok úgyis meglesznek, annyi idő van fölvenni, az igazán fontos az, hogy a darab érzései, gesztusai meglegyenek" – magyarázta.
    

A kérdésre, hogyan tudja összeegyeztetni a Zeneakadémia kiemelt tehetségek osztályában végzett tanulmányait az egyre több koncertfelkéréssel, azt mondta: első számára a tanulás, a művészi fejlődés, de úgy érzi, a koncertezéssel – vagy épp egy stúdiófelvétellel – is sokat tanul, tapasztal.
    

Nyáron Fenyő László két mesterkurzusán vesz részt Temesváron és Németországban, majd a következő évadban több komoly fellépés is várja. Októberben a fertődi Esterházy-kastélyban Haydn-csellóversenyt játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, november végén a budapesti Bartók-emlékházban Bach G-dúr szvitjét adja elő, majd édesanyjával Beethoven g-moll szonátáját, végül Varga Oszkárral kiegészülve Mendelssohn d-moll trióját szólaltatják meg. Kapott felkérést a Concerto Zenekartól, a MÁV Szimfonikusoktól, az Anima Musicae Kamarazenekartól és a Zuglói Filharmóniától is.
    

Hollós Máté a frissen megjelent lemezek közül kiemelte Balog József zongoraművész albumát, amelyen Liszt transzcendens etűdjeit adja elő, Gulyás Csilla hárfalemezét, amelyen a klasszikus szonáták közül válogat, az Anima Musicae Kamarazenekar Mozart-lemezét, valamint a Café Kállai című albumot, amelyen az ismert zenészdinasztia legidősebb és középső tagja játszik kávéházi hangulatot teremtő slágereket és örökzöldeket.
    

Hamarosan megjelenik a kor egyik legkiválóbb brácsásaként számon tartott Rivka Golani dupla-CD-je, Ittzés Gergely a fuvola művészetét bemutató új sorozatának első lemeze, és nemsokára újra megjelentetik a Hungaroton néhány bakelit-klasszikusát is, rajtuk olyan művészekkel, mint Fischer Annie, Otto Klemperer és Kocsis Zoltán – sorolta Hollós Máté.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés