bezár
 

zene

2015. 06. 10.
A magyar népdal napja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeptember 13-án idén is várja az érdeklődőket Martonvásáron A magyar népdal napja, amelynek programjai között szerepel a Csík Zenekar és Kacsó Hanga Borbála fellépése, valamint egy rendhagyó prímástalálkozó is - hangzott el a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján szerdán.

A második alkalommal megszervezett rendezvény célja a népzene népszerűsítése, az érték- és közösségteremtés - mondta el az eseményen Kunos Tamás, a Csík Zenekar brácsása, A magyar népdal napjának főszervezője.
    

prae.hu

Hozzátette: a zenei előadások mellett - amelyek között a 300 énekest felléptető dalkör és dalárdatalálkozó is szerepel - más programok is lesznek a rendezvényen, a Martonvásár főterén felállított és a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott Hungarikum közben kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint népi játszótér fogja várni a családokat. Ugyanitt egy tárogatókészítő mester segítségével lehet majd betekintést nyerni a hangszerkészítés rejtelmeibe.
    

A magyar népdal napjának egyik nagy eseménye lesz a Csík Zenekar délutáni koncertje, az együttes vendégeként a Kossuth-díjas Presser Gábor is feltűnik a színpadon - emelte ki Kunos Tamás.
    

Szabó Tibor martonvásári polgármester az eseményen elmondta, A magyar népdal napjának otthont adó Fejér megyei településnek komoly hagyományai vannak a népzene és népművészet terén, a napokban ünnepelték, hogy 45 éve oktatnak néptáncot a helyi általános iskolában.
    

Martonvásáron szeptember 11. és 13. között tartják meg A magyar népdal napjának eseményeit felvezető Martonvásári Napokat is, ahol mások mellett Rúzsa Magdi és a ByTheWay együttes is fellép, emellett a Virtuózok csapatának gálaműsora is színesíti a programot.
    

A Martonvásári Napokon szeptember 12-én, szombaton színpadra álló, saját bevallása szerint a zenével a néptáncon és népzenén keresztül megismerkedő Rúzsa Magdi az eseményen elmondta: hisz abban, hogy a népzenét olyanokhoz is el lehet juttatni, akik alapvetően nem nyitottak erre a műfajra, csupán megfelelő tálalásra van szükség. Az énekesnő az alkalomra ennek megfelelően népzenei motívumokat, dalokat is felölelő könnyűzenei műsorral készül.
    

A Dankó Rádió másfél órás élő közvetítéssel fog jelentkezni Martonvásárból A magyar népdal napján, a MÁV-START Zrt. pedig menetrendszerinti járataiból idén is biztosít helyszínre induló zenevonatokat a Budapest Déli pályaudvar-Martonvásár és Székesfehérvár-Martonvásár viszonylatban. A rendhagyó járatok utastereiben népzenei kínálat fogja várni az utasokat szeptember 13-án.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés