bezár
 

irodalom

2015. 06. 10.
Leonardo Padura kubai író kapta az Asztúria Hercegnője-díjat irodalom kategóriában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Leonardo Padura kubai író kapta idén az Asztúria Hercegnője-díjat irodalom kategóriában. Darío Villanueva, a zsűri elnöke, a királyi akadémia igazgatója méltatásában úgy jellemezte Padurát, mint egy független értelmiségit, aki szilárd erkölcsi alapokon áll, művein keresztül rámutat az igazság keresésének kihívásaira és korlátaira. A próza minden műfajában alkot, írói munkássága a hagyományokban gyökerezik ugyanakkor határozottan kortárs, jellemző rá, hogy meghallja az emberek hangját és érdeklik őt mások "elveszett" történetei - mondta szerdán a zsűri elnöke.

Az idén 60 éves, Havannában élő Leonardo Padura rendkívül kritikus a Castro-rezsimmel szemben. Első írásai Spanyolországban jelentek meg, krimisorozatának főhőse egy Mario Conde nevű detektív volt. A regények jól tükrözték az akkori kubai társadalmi környezetet és generációjának frusztrációját. Ez a hangvétel későbbi műveiben is megmaradt.
    

prae.hu

A nemzetközileg legismertebb kubai író műveit 22 nyelvre fordították le. Havannai éjszaka címmel Laurent Cantet francia rendező készített sikeres filmet könyvéből. A legtöbb díjjal jutalmazott műve: Az ember, aki szerette a kutyákat.
    

A zsűri 28 jelölt közül választotta ki a kubai írót. A szavazás utolsó körében rajta kívül Murakami Haruki japán író és Adonis szír költő maradt.
    

Az elismerést 35 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria Hercege-díj néven, amelyet tavaly módosítottak, miután a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.
    

A díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) kap. Irodalom kategóriában korábban elismerték többek között az ír John Banville, a spanyol Antonio Munoz Molina, az amerikai Philip Roth és Leonard Cohen munkásságát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés