bezár
 

art&design

2015. 06. 09.
New York: Pop-Up Budapest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Chelsea Music Festival alkalmából a New York-i magyar főkonzulátuson adott fogadással hétfőn megkezdődött a Pop-Up Budapest elnevezésű programsorozat, amely két hét alatt több mint kéttucatnyi előadás és rendezvény keretében mutatja be a magyar kortárs művészet és társadalom értékeit az Egyesült Államok legnagyobb városában.

A programsorozat a nagyközönség számára kedden, Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmjének vetítésével és az Irie Maffia zenekar fellépésével indul. A Pop-Up Budapest gazdái a Balassi Intézet mellett a Design Terminál, a Magyar Turizmus Zrt., a Budapest Music Center és Magyarország diplomáciai képviseletei.
    

prae.hu

Romsics Gergely, a Balassi Intézet New York-i Magyar Kulturális Központjának igazgatója az MTI-nek elmondta, a rendezvény mögött az az elképzelés áll, hogy a kortárs magyar kultúra értékeit az amerikai fesztiválprogramokban való megjelenéssel lehet a leghatékonyabban eljuttatni a helyi közönséghez.
    

A Balassi Intézethez tavaly három olyan felkérés érkezett, amely erre lehetőséget szolgáltatott: Magyarország most egyszerre lehet kiemelt vendég a brooklyni technológiai startup és kortárs kulturális szakmai vásáron, a Northside Festivalon; lebonyolítója a New York-i zsidó nyári fesztivál, a KulturfestNYC egyik fő programjának, a Muzsikás és a Balassi Intézet által életre hívott Glass House Orchestra koncertjének; és egyúttal részvevője a Chelsea Music Festivalnak, amely idén Magyarországot és Finnországot, Sibeliust és Bartókot állította a középpontba.
    

"És ha már ezt csináljuk, akkor érdemes megpróbálnunk - hiszen olyan minőségű kulturális tartalmak, olyan előadók érkeznek most New Yorkba emiatt, ami ritkán fordul elő -, hogy túlnőjünk a városon és Washington és Ottawa is bekerüljön a merítésbe, legalább bizonyos programokkal" - tette hozzá Romsics Gergely.
    

A Pop-Up Budapest legtöbb emberhez eljutó eleme a keleti part legnagyobb innovációs és kreatívipari vásárán való magyar részvétel. Ennek kurátora, Vadász Zita, a New York-i Magyar Kulturális Központ kulturális titkára az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország meghívott országként a Northside Festival mindhárom eleméhez szolgáltat tartalmat. A filmszemlén a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan mellett Császi Ádám Viharsarok című filmje, valamint egy rövidfilmes válogatás lesz látható a Moholy Nagy Művészeti Egyetem közreműködésével. Császi Ádám és a rövidfilmes Végső Ágota a közönséggel is találkozik.
    

A Northside Festival zenei programsorozatában az Irie Maffia és a formáció billentyűse, Dj JumoDaddy (Horváth Gáspár) képviseli Magyarországot több fellépéssel. A streetart terén a Balassi Intézet John Burgerman világhírű graffitiművésszel dolgozik együtt, aki sajátos stílusában falon fogja ábrázolni Budapestet.
    

Az innovációs területen a Balassi Intézet a Design Terminallal együttműködve írt ki pályázatot, amelynek nyolc nyertes cége most bemutatkozhat a Northside Festival szakmai expóján és június 11-én egy külön versenyen is, befektetők, üzletemberek és a szaksajtó jelenlétében. Az ottani győztes néhány hónapra irodát kap New Yorkban.
    

Fekete Magdolna, a Magyar Turizmus Zrt. New York-i képviseletvezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a Northside Festival és a Pop-Up Budapest támogatása mellett a héten - fél évtized után először - szakmai rendezvényt tartanak a Magyarországra irányuló amerikai idegenforgalom ösztönzésére, utazási irodai döntéshozóknak, valamint újságíróknak. "Ezen bemutatjuk Magyarország klasszikus értékeit, valamint már az 1980 után született új, millenniumi generációnak, a Northside Festival látogatókörének tudunk ötleteket adni" - mondta.
    

A fórumon, amelyen 80 utazási irodai döntéshozó vesz majd részt, az Amerikai Utazásszervezők Szövetsége elnöki, az amerikai Utazási Irodák Szövetsége alelnöki, a Magyar Turizmus Zrt. pedig igazgatói szinten képviselteti majd magát. A jövőbeni együttműködésről a magyar idegenforgalmi vállalat tárgyalásokat fog folytatni a Bloomberg és a The New York Times szerkesztőségével, valamin a Google-lal. Mint mondta, a cél az, hogy "újra a köztudatba hozzuk Budapestet, amely most abban a helyzetben van, mint amelyben Prága volt öt évvel ezelőtt".
    

A Chelsea Music Festivalon három formáció mutatkozik be: a Loop Doctors electro-jazz duó kortárs magyar szerzők műveit dolgozza fel, a Santa Diver a dzsesszhegedű potenciálját állítja a középpontba az együttes vezetője, Kézdy Luca jóvoltából, míg a főesemény a kortárs zene három ismert alakjának egyszeri közös fellépése, amelyen ifj. Kurtág György és Lukács Miklós csatlakoznak Gőz Lászlóhoz, a Budapest Music Center vezetőjéhez az általa megálmodott eseményen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés