bezár
 

zene

2009. 01. 22.
Trónörökösök a színen
A klasszikus zeneművészet új nemzedéke, koncertsorozat az MTA Dísztermében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2007 tavaszán létrehozott Starlet Music Management célja, hogy klasszikus zenét játszó fiatal, különleges tehetségű előadóművészeket menedzseljen. Erre teremt lehetőséget az MTA Dísztermében a Trónörökösek a színen című sorozat, amelynek keretében rendkívüli tehetségű fiatal előadóművészek adnak szólóestet.

prae.hu

A 2007 tavaszán létrehozott Starlet Music Management célja, hogy klasszikus zenét játszó fiatal, különleges tehetségű előadóművészeket menedzseljen. A Starlet kiemelkedő tehetségű művészeket képvisel azóta, olyanokat, akik már számos koncerten és versenyen bizonyítottak, rendkívül fontos azonban, hogy itthoni hangversenyeken is minél többen megismerhessék őket, hiszen éppen a pályakezdőknek óriási szükségük van bemutatkozási lehetőségekre.

Erre teremt lehetőséget az MTA Dísztermében a Trónörökösek a színen című sorozat, amelynek keretében rendkívüli tehetségű fiatal előadóművészek adnak szólóestet. Az első hangverseny 2008. nov. 17-én volt, ekkor az est szólistája, Farkas Gábor lemezbemutató koncertet adott. Debütáló albuma az egyik legrangosabb kiadónál, a Warner Music Hungary gondozásában jelent meg a koncert napjára. An Evening with Liszt – ezzel a címmel látott napvilágot a CD, amely azóta kapható az ismert hazai hanglemezboltokban, valamint a Warner Classics and Jazz kiadó nemzetközi terjesztési pontjain világszerte.

A sorozat második koncertje

2009. február 3. kedd, 19:30h
Fülei Balázs zongora- és Várdai István gordonkaművész hangversenye

Műsoron:

Beethoven: f-moll „Appassionata” szonáta No.23. op. 57 - Allegro assai; Andante con moto; Allegro ma non troppo
Debussy: A boldog sziget
Bartók Béla: Szonáta
Kodály Zoltán: Szonáta op.8, III.tétel - Allegro molto vivace
Janáček: Pohádka (’Mese’) - Con moto, Con moto, Allegro
Stravinsky: Olasz szvit - Introduzione, Serenata, Aria, Tarantella, Minuetto e Finale
Várdai István

Várdai István 1985-ben született Pécsett. 1997-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályába, jelenleg a bécsi Zeneakadémia és a budapesti Zeneművészeti Egyetem növendéke. Bemutatkozó szólókoncertjét Hágában adta 1998-ban, majd a hollandiai debütáló hangversenyt olyan jelentős állomások követtek, mint például London, Firenze, Frankfurt, Moszkva és München. Várdai István már több világhírű előadóművésszel dolgozott együtt, így 2006-ban például Jandó Jenő és Kelemen Barnabás szólista partnereként lépett fel a Pannon Filharmonikusokkal, Hamar Zsolt vezényletével. 2006 nyarán a Santander-i Nemzetközi Zenei Fesztiválon Radovan Vlatkovics kürtművésszel adhatott közös koncertet. Az utóbbi egy-két évben szólistaként fellépett például a Szentpétervári Szimfonikus Zenekarral, Kínában a Qingdao Szimfonikus Zenekarral, valamint több alkalommal játszott a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

Tehetségét többször jutalmazták nemzetközi zenei versenyeken, 2007 júniusában elnyerte Moszkvában a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny harmadik díját, a Nemzetközi Csajkovszkij Alapítvány Különdíját, 2006-ban Berlinben a Kronberg Akadémia Különdíját az Emanuel Feuermann Gordonkaversenyen, illetve első helyezést ért el az Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms versenyen. Kivételes sikersorozattal is büszkélkedhet: háromszor nyerte meg a David Popper Nemzetközi Zenei Versenyt. 2008. március 15-én megkapta a legígéretesebb ifjú zeneművésznek járó „Márciusi Ifjak” állami kitüntetést.

Legutóbbi elismerése óriási figyelmet keltett: 2008. október 27-én Várdai István nyerte meg a rangos Genfi Nemzetközi Zenei Verseny 20.000 svájci frank összegű fődíját, valamint az öt különdíj közül négyet, köztük a közönségdíjat, a Pierre Fournier elismerést, továbbá a Coup de coeur Breguet díjat is, amely egyebek között CD-felvétellel és kétéves koncertlehetőséggel is jár.

Fülei Balázs 1984-ben született Kecskeméten. Nyolc évesen kezdett zongorázni. A budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban Eckhardt Gábor és Réti Balázs volt a tanára. 2008-ban kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
Fülei Balázs
2003-ban a konzervatóriumok X. Országos Zongoraversenye és a 10. Jubileumi Földes Andor Zongoravereseny I. helyezettje volt. 2005-ben A tarantói (Olaszország) 43. Arcangelo Speranza Nemzetközi Zongoraverseny győztese. 2005-ben A The International Holland Music Sessions a New Master On Tour koncertkörút 2006/2007-es évadjának szólistájává választotta, szólóestet adott az amszterdami Concertgebouw-ban, a hágai Diligentiában, valamint több európai nagyvárosban.

2006-ban Chopin és Liszt balladáival DVD-felvételt készített Tokióban. 2007 júniusában a moszkvai Csajkovszkij Verseny különdíjasa volt, majd a milánói 25. Ettore Pozzoli Nemzetközi Zongoraversenyen kapott 3. díjat. Több nemzetközi zenei fesztivál meghívott vendége volt, ilyen például a Miami International Piano Festival, Ferruccio Busoni Festival, Santanderi Nyári Fesztivál, 14 éves kora óta rendszeresen fellép szóló- és kamarazenei művekkel Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban, Csehországban, Oroszországban, Kínában, Japánban és Ausztráliában. 2008 novemberében mutatkozott be New Yorkban, ott sem akárhol: a Carnegie Hallban. Több kortárs mű ősbemutatója is fűződik a nevéhez.

A sorozat harmadik koncertje

2009. április 28. kedd, 19h
Baráti Kristóf hegedűművész szólóestje

Műsoron:

J.S. Bach: g-moll szólószonáta No.1 BWV 1001
J.S.Bach: a-moll szólószonáta No.2 BWV 1003
J.S.Bach: C-dúr szólószonáta No.3 BWV 1005
J.S.Bach: h-moll partita No.1 BWV 1002
J.S.Bach: d-moll partita No.2 BWV 1004
J.S.Bach: g-moll partita No.3 BWV 1006

nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés