bezár
 

zene

2009. 01. 22.
Midem Classical Awards: 15 kategóriát díjaztak Cannes-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ legnagyobb zenei szakvásárán és lemez-seregszemléjén, a Cannes-i Midemen kedden este tizenöt kategóriában adták át a klasszikus zenei elismeréseket, a Midem Classical Awards díjakat; a fesztivált január 18-21. között 43. alkalommal tartják a dél-franciaországi városban.

prae.hu

A tengerparti Palais des Festivals-ban adták át Az év kiadója, Az év hangszeres művésze, Az év énekes művésze elismeréseket, illetve az Életmű-díjat is - közölte Retkes Attila, a zsűri magyar tagja a díjátadó előtt az MTI-vel. A díjazott produkciók többségét független kis kiadók jelentették meg.

Régizenei kategóriában Monteverdi Quinto Libro dei Madrigali című gyűjteménye kapott díjat a La Venexiana madrigál-együttes tolmácsolásában (kiadó: Glossa). A barokk nevezettek közül Carestini: The Story of a Castratóját ismerték el, előadók: Philipp Jaroussky, Le Concert d’Astrée, vezényel Emanulelle Hai:m (kiadó: Virgin Classics).

Az énekes szólisták közül Christophe Prégardien fevétele kapott díjat, ő Schubert Die schöne Müllerin ciklusát szólaltatja meg (kiadó: Challenge Records).

A kórusművek közül Händel Messiása nyert elismerést. A szólisták: Carolyn Sampson, Mark Padmore, Catherine Wyn-Rogers, Christopher Purves, vezényel Harry Christophers (kiadó: Coro).

A hangszeres szólóművek vetélkedését Murray Perahia korongja nyerte, amelyen Bach II., III., IV. partitáját játssza (kiadó: Sony-BMG).

Kamarazenei kategóriában a Pavel Haas Quartet felvétele, Janácek I. vonósnégyese a díjazott (kiadó: Supraphon). A CD-n megjelent operák közül is egy Janácek-mű vitte el a pálmát: a Broucek úr utazásait a BBC Szimfonikusok Jiri Belohlavek vezényletével szólaltatja meg (kiadó: Deutsche Grammophon).

Kortárs zenei fachban a finn Kaja Saariaho Notes on Lightja nyert, szólista Karita Mattila, játszik az Orchestre de Paris, Christoph Eschenbach vezényletével (kiadó: Ondine).

Az archív felvételek közül a Fritz Busch emlékalbumot jutalmazták (kiadó: Profil).

A versenyművek kategóriájában az Academy of Ancient Music anyaga nyert, Händel: Orgonaversenyek op. szólnak a CD-ről (kiadó: Harmonia Mundi USA).

A szimfonikus zenei nevezettek közül a Skót Kamarazenekar Mozart szimfóniáival futott be az első helyre (no. 38-41), vezényel Charles Mackerras (kiadó: Linn Records).

Az első felvételek sorában Egon Wellesz vonósnégyeseinek CD-je nyert az Artis Quartett Wien előadásában (kiadó: Nimbus Records).

Az opera és balett DVD-k mezőnyében John Adams Doctor Atomic címmű új operáját találták kiemelkedőnek (kiadó: Opus Arte).

Koncertek DVD felvételei is versenyeztek, ebben a kategóriában Mahler III. szimfóniáját tartották a legjobbnak a Luzerni Fesztiválzenekar előadásában, Claudio Abbado vezényletével (kiadó: EuroArts).

A zenés dokumentumfilmek közül a Herbert von Karajan alakját felidéző DVD nyert (kiadó: Arthaus).

Az életműdíjat Carlo Bergonzi olasz tenor veheti át, aki elsősorban Verdi operáiban nyújtott alakításaival lett világhírű.

Az év énekművésze Philippe Jaroussky francia kontratenor lett, aki két elismerésre méltó lemezzel is jelentkezett az elmúlt időszakban.

Az év hangszeres művésze Julia Fischer. A hegedűs mindössze huszonöt éves, de már 2003-ban hangversenyt adott a New York-i Filharmonikusokkal, Lorin Maazel vezényletével. Ezzel az együttessel koncertezett 2007 májusában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben is (a PRAE.HU beszámolóját erre a linkre kattintva érhetik el).

Az év hanglemezkiadója a Sony Classical. Jogelődje 1927-ben kezdte meg működését Columbia Masterworks Records néven, az American Columbia Records leányvállalataként. A XIX. század végéről és a XX. század elejéről származó, muzeális értékű felvételek jogait birtokolja legendás előadóktól, de folyamatosan foglalkoztatja napjaink legnagyobb világsztárjait is.

Outstanding young artist (Kimagasló fiatal előadó) Adam Walker fuvolaművész lett, a Classical Download (Legjobb letöltő site) pedig a www.medici.tv.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés