bezár
 

film

2015. 05. 17.
1 olasz film ára 1 Dante
Olasz filmek 750 forintos áron Dante születésének 750. évfordulójára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
1 olasz film ára 1 Dante A magyar forgalmazók a Budapesti Olasz Kultúrintézettel együttműködve különleges vetítéssorozattal készültek Dante születésének 750. évfordulójára: az elmúlt évek legjobb olasz filmalkotásai kerülnek bemutatásra, olasz nyelven, magyar felirattal.

A belépőjegy ára szimbolikusan 750 HUF. (1 jegy=750HUF=1Dante)

Helyszín: Budapesti Olasz Kultúrintézet, Federico Fellini terem.

Szervezők és együttműködő partner: Anjou Lafayette, Cinenuovo, Cirko Film, Mozinet, Ristretto Distribuzione, Vertigo Media és Budapesti Olasz Kultúrintézet.

prae.hu

A vetített filmek a helyszínen megvásárolhatóak 2 Dante, azaz 1500 HUF áron, amennyiben DVD kiadásra és forgalmazásra kerültek.

 

Program

május 22., 17.00 óra

Zűrös olasz esküvő (Un matrimonio da favola)

Színes, feliratos, olasz vígjáték, 91 perc, 2014

Rendező: Carlo Vanzina

Forgalmazó: Ristretto Distribution Kft.

A Zűrös olasz esküvő öt jó barát történetét meséli el, akiket a közös gimnáziumi kalandok, a foci, a barátság és a szerelem úgy tűnik, örökre összeköt. Ahogy azonban az lenni szokott, húsz évvel később meglepetten tapasztalják, hogy az élet mennyire különböző irányba sodorta őket. Daniele az egyetlen, aki közülük látszólag sikeres életet él, és ennek megkoronázásaként egy svájci hétvégére hívja meg egykori pajtásait, hogy vegyenek részt az esküvőjén.

május 22., 19.00 óra

A tenger törvénye (Terraferma)

Színes, feliratos, olasz-francia filmdráma, 88 perc, 2011

Rendező: Emanuele Crialese

Forgalmazó: Mozinet

Guilietta (Donatella Finocchiaro) fiatal özvegy. Megbetegíti a sziget maradi és változatlan életmódja, próbál elmenekülni a rossz emlékektől és igyekszik fiát, Filippot (Filippo Pucillo) a nagyvárosi életforma felé terelni. Sara (Timnit T.) fiával Észak-Afrikából menekült várandós asszony, aki hamarosan életet ad kislányának Guilietta és Filippo garázsában. Guiletta mindent kockára tesz, hogy segítsen Sarán.

május 29., 17.00 óra

Salvo – Magányos szerelmesek (Salvo)

Színes, feliratos, olasz-francia gengszterfilm, 104 perc, 2013

Rendező: Antonio Piazza, Fabio Grassadonia

Forgalmazó: Cirko Film

Salvo Mancuso egy maffiózó szűkszavú, rideg testőre és bérgyilkosa. Meghiúsít egy támadást, amelyet főnöke ellen terveztek, majd megöli a támadás kiötlőjét, de közben rátalál annak védtelen, vak húgára, akiről gondoskodni kezd. A lány ettől kezdve óriási hatással lesz Salvóra, sorsuk összefonódik. A történet egy sematikus gengszterfilmet idéz, de a Salvót máris kikiáltották az olasz és európai filmtörténelem egy meghatározó alkotásává, amely új alapokra helyezi a művészfilm jelenkori felfogását.

május 29., 19.00 óra

Az élet négyszer (Le quattro volte)

Színes, feliratos, olasz-német-svájci filmdráma, 88 perc, 2010

Rendező: Michelangelo Frammartino

Forgalmazó: Anjou Lafayette

Az élet négyszer történetében az ember, az állatvilág, a növényvilág, s mindennek a kiindulópontja, a föld egymással való, a másikat feltételező, elválaszthatatlan kapcsolata jelenik meg a Pitagorasz hitte négyszeres lélekvándorlás stációiban.

június 5., 17.00 óra

Az ötödik kerék (L'ultima ruota del carro)

Színes, feliratos, olasz vígjáték, 113 perc, 2013

Rendező: Giovanni Veronesi

Forgalmazó: Cinenuovo Kft.

A film főhőse Ernesto, aki Rómában él, és saját teherautójával szállítási munkákat, költöztetéseket vállal. Munkája révén sok helyre eljut szerte Itáliában és így az ő "szemüvegén" keresztül látjuk az olasz mindennapok történetét a '60-as évektől napjainkig.

Ernesto történetében minden benne van, ami olasz: a szerelem, a barátság, a közös családi ünnepek és a foci iránti szenvedély. A világ változása azonban őt sem hagyja érintetlenül: egy időre még a barátja, Giacinto jól menő cégéhez is betársul. Ám a cégnél hiába dől a pénz, ott semmi sem tiszta, Ernesto pedig nem ért sem az üzleti stiklikhez, sem pedig a korrupcióhoz. Így aztán ő lepődik meg a legjobban, amikor egyik nap megjelennek a cégnél a pénzügyőr-nyomozók

június 5., 19.00 óra

Esélylesők (Il capitale umano)

Színes, feliratos, francia-olasz thriller, 111 perc, 2013

Rendező: Paolo Virzi

Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Két család élete visszavonhatatlanul összefonódik, amikor karácsony előestéjén egy biciklis cserbenhagyásos gázolás áldozata lesz. A több nézőpontos történetben a tehetős Bernaschi család titokzatos befektetési vállalkozásába szeretne beszállni egy többre vágyó ingatlanos, aki éppen feleségétől várja ikreik születését, ám középosztálybeli életük fenntartása érdekében képes kockára tenni saját egzisztenciájukat. Szerencséjére tinédzser lánya a Bernaschi família szépfiújával szűrte össze a levet, ami érzése szerint jó esélyt jelenthet a családok üzleti összefonódására is. Az Esélylesők három nézőpontos narratíváján keresztül nemcsak a gázolás napjáig elvezető történet részleteit ismerjük meg, de vele együtt a két család rejtett titkaira és nem várt fordulatokra is fény derül.

június 19., 17.00 óra

Én és te (Io e te)

Színes, feliratos, olasz filmdráma, 96 perc, 2012

Rendező: Bernardo Bertolucci

Forgalmazó: Mozinet

A kissé magának való tinédzser, Lorenzo (Jacopo Olmo Antinori) azt hazudja otthon, hogy síelni megy az osztálytársaival, helyette azonban leköltözik a pincébe. A fiú a külvilágtól végre elzárva csak maga lehet - lustálkodhat, pihenhet, leselkedhet, vagy éppen zenét hallgathat és olvashat. Arra a legkevésbé sem számít, hogy tervét megzavarják: váratlanul betoppan 23 éves féltestvére, Olivia (Tea Falco). A lányt szinte nem is ismeri, és első ránézésre aligha lehetnének különbözőbbek: ő a problémás pasikat és a drogokat habzsolja, melyek lassan felemésztik. Lorenzóhoz hasonlóan Olivia is menekül a világ elől, és sokkal esendőbb, mint amilyennek tűnik. A fiúnak egy csapásra fel kell nőnie, hogy megmentse nővérét függőségeitől, illetve leginkább önmagától.

június 19., 19.00 óra

Volt egyszer egy család (É stato il figlio)

Színes, feliratos, olasz játékfilm, 90 perc, 2012

Rendező: Daniele Cipri

Forgalmazó: Cirko Film

Napról napra tengeti életét a Ciraulo-család Szicília egyik legromosabb házában. Nicola, a családfő keményen dolgozik, és imádja a tengernél tölteni szabadidejét népes famíliájával. A nehézségek ellenére is szépen élnek, míg egy nap lányukat eltalálja és megöli a maffiaharc egy eltévedt tölténye. A pletykák, melyek arról szólnak, hogy az így elhunyt vétlen áldozatok családját a kormány bőkezű kártérítéssel illeti, azt eredményezik, hogy a gyászolók vészesen kiköltekeznek, mielőtt még bármi pénz érkezne hozzájuk. A film rámutat, hogyan tudja a hirtelen jött gazdagság reménye egy válságos időszakot átélő család életét teljesen szétzilálni.

június 26., 17.00 óra

Viva la libertá – Éljen a szabadság! (Viva la liberta)

Színes, feliratos, olasz vígjáték, 94 perc, 2013

Rendező: Roberto Ando

Forgalmazó: Mozinet

A politika őrület. De tudjuk mindannyian, hogy az őrületet és a zsenialitást csak egy hajszál választja el egymástól. Kénytelen ezzel szembesülni Andrea Bottini, az olasz ellenzék tagja is, amikor pártjának vezetője, Enrico Olivieri (Toni Servillo) a választások előtt megelégeli az ellenzék népszerűtlenségét, a folyamatos bénázást és úgy dönt, hogy mindenféle bejelentés nélkül elhagyja az országot. A nyilvánosság előtt nem vallhatják be, hogy Enrico eltűnt, ezért Bottininak nem marad más választása, mint felkeresni a pártelnök ikertestvérét, Giovannit, hogy ő játssza el a politikust. Az eddig háttérbe szorult fivér csaknem ideális a szerepre: művelt, megnyerő, humoros - az egyetlen gond az, hogy nem beszámítható, nemrég engedték ki az elmegyógyintézetből. Bottini lepődik meg a legjobban, amikor látja, az elszabadult hajóágyúként viselkedő testvér hogyan rázza fel a régóta válságban vergődő pártot.

június 26., 19.00 óra

Jó reggelt, apa! (Buongiorno papa)

Színes, feliratos, olasz vígjáték, 109 perc, 2013

Rendező: Edoardo Leo

Forgalmazó: Cinenuovo Kft.

Andrea Manfredini gondtalan életet él: jóképű, sikeres és rajonganak érte a nők. Bár már 40 felé jár, még mindig szingli, de ezzel sincs semmi baja. Így szeret élni: könnyedén és felelősség nélkül. Ám egy nap minden megváltozik, amikor becsenget hozzá egy 17 éves lány, Layla és közli vele, hogy ő a férfi lánya. Andrea eleinte nem hisz a kamaszlánynak, mivel fogalma sem volt arról, hogy gyermeke van, ám hamarosan rájön, hogy valóban a lányáról van szó. Ráadásul a lány nem csak megismerni akarja az apját, de - mivel éppen nincsen hol laknia – hozzá is költözik. Fokozza a bonyodalmakat, hogy Layla nem egyedül költözik az apjához, hanem hozza magával anyai nagyapját, az öreg rocker Enzót is.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés