bezár
 

art&design

2015. 05. 15.
Fekete György a nemességről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ma a nemesség a belső értékek, a jogi, politikai, gazdasági, művészeti tudás megnyilvánulásából áll, ez emel nagyra egy várost - fogalmazta meg a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke pénteken Zalaegerszegen, Farkas György szobrászművész Zalai nemes című alkotásának avatásán.

 A zalaegerszegi születésű Fekete György, a város díszpolgára, a Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának 130. évfordulójához kapcsolódó rendezvényen méltatta a szobrot és a várost.
    

prae.hu

Kifejtette: ma már a nemességet "nem papírok, nem birtokok, nem szántóföldek holdjainak száma határozza meg", hanem a "belső nemesség", ami belülről megnyilvánul. Az a jogi, politikai, gazdasági, művészeti tudás, ami egy várost nagyra emel.
    

Az MMA elnöke azt mondta, Karácsony Sándor az 1960-as évek végén írt arról, hogy ha Európában egy függőleges vonalat húzunk Koppenhágától Athénig, akkor ettől a képzeletbeli vonaltól balra egy "rendszercentrikus, szabályszerű" Európa van, jobbra pedig egy "személycentrikus világ". Míg Európában általában a történelemben rend, szabályok uralkodtak, az ipar, a kereskedelem, az állam, a katonaság szabályszerűen működött, addig Kelet-Európában és Ázsiában olyan világ van, ahol "személyiségekre van szükség, ahol remek vezetőkre van szükség", akik mindig többet tesznek, mint amire képesek, mert nekik egy "európai egyensúlyi helyzetet" kell helyreállítani a történelemben - tette hozzá.
    

Farkas Ferenc szobrászművésznek a Dísz téren elhelyezett, egészalakos köztéri művéről szólva Fekete György úgy fogalmazott: az "nem valami elvont, absztrakt, nehezen érthető és magyarázatra szoruló" alkotás, hanem olyan szobor, "ami mellé oda lehet ülni, amelyik elkezd mesélni, beszélni, felidézni a történelmi emlékeinket". Jó helyen van, jó irányba tekint és gyarapítja a város képzőművészeti értékeit.
    

Az MMA elnöke azt mondta: a városnak jövője van, remek polgárai, olyanok, akik "szolgálatra képesek és alkalmasak" - tette hozzá.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés