bezár
 

irodalom

2015. 05. 14.
Megnyílt a varsói könyvvásár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt a varsói könyvvásár, amelynek jövőre Magyarország lesz a díszvendége. A vasárnap záruló rendezvényen 29 országból mintegy 850 kiadó több mint 800 szerző könyvét mutatják be.

A megnyitó ünnepségen B. Szabó Dezső, a Balassi Intézet nemzetközi igazgatója elmondta: a varsói díszvendégség mellett 2016 májusátban az egy éven át tartó lengyelországi magyar év is elindul. Az idei díszvendég Franciaországtól a fesztivál végén Magyarország veszi át a jelképes stafétabotot.
 

prae.hu

A könyvvásárt már harmadik alkalommal a varsói Nemzeti Stadionban tartják meg, amely a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra épült. A rendezvényen csütörtöktől vasárnapig kísérőprogramokkal - panelbeszélgetésekkel, felolvasásokkal, dedikálásokkal - is várják az olvasókat. A lengyel nemzeti színjátszás megalakulásának idén ünnepelt 250. évfordulója alkalmából számos színházi műhelyt szerveznek.
    

A lengyel irodalom krémje mellett az idei francia díszvendégség keretében Eric-Emmanuel Schmitt, az utóbbi idők egyik legolvasottabb francia szerzője lép fel a fesztiválon. A vendégek között továbbá az ifjúsági fantasy regények kedvelt ausztráliai szerzője, John Flanagan szerepel, jelen lesz az orosz irodalmárok és a fiatal spanyol költők egy csoportja is.
    

A magyar irodalmat mások mellett Darvasi László képviseli, aki péntek este mutatja be a Virágzabálók című nagyregényének idén kiadott lengyel fordítását.
    

Tischler János, a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy figyelemre méltó a Csáth Géza írásaiból készült hiánypótló válogatás is, amely a Literatura Swiatowa lengyel világirodalmi szemle tematikus számaként jelent meg.
    

Az igazgató elmondta, hogy a fesztivál társrendezvényeként a két világháború közötti magyar vívóiskola hagyományait folytató, szakmai körökben nagy elismerésnek örvendő vívóklub is bemutatót tart. A Kevey János magyar vívómester által a múlt század 20-as éveiben Lengyelországban megalapított magyar-lengyel iskola fiókjai jelenleg Varsóban, Lódzban, Lublinban működnek, de a napokban Londonban is iskolát nyitnak az ottani lengyel emigránsok.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés