bezár
 

színház

2015. 05. 13.
További 70 milliót kaphatnak a független színházak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A működési támogatáson felül várhatóan további mintegy 70 millió forintot szán az Emberi Erőforrások Minisztériuma a független előadóművészeti szervezetek projekttámogatására - közölte egy szerdai sajtóbeszélgetésen Budapesten a kultúráért felelős államtitkár.

Hoppál Péter emlékeztetett: a független előadóművészeti szervezetek működési pályázatait elbíráló bizottság csak javaslatot tesz, a döntés felelőssége az államtitkáré, akinek a kormányzati kultúrpolitikát is képviselnie kell. Május elején ezért hajtott végre kisebb átcsoportosításokat a bizottság javaslatához képest - hangsúlyozta, megemlítve, hogy ezzel például a néptánc irányába kívántak gesztust gyakorolni.
    

Szkéné színház

Hoppál Péter elmondása szerint azonban az 1,067 milliárd forintos működési támogatás mellett a függetlenek számára idén külön projekttámogatást biztosítanak a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből, várhatóan 70 millió forint körüli összegben.
    

Az államtitkár hozzátette: a 2016-os költségvetésben várhatóan 100 millió forint szerepel majd kulturális alapellátásra.
    

A Liget Budapest projekttel kapcsolatban végleg eldőlt, hogy az Új Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületei a Városligetben kapnak helyet, míg az Építészeti Múzeum, a FotóMúzeum Budapest és a Fővárosi Nagycirkusz ügyében még lehetnek "finomhangolások" - közölte.
    

Hoppál Péter szót ejtett az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) költözéséről is, amelynek egyelőre nincs céldátuma. A lehetséges helyszínek között felmerült Lágymányos és a Bródy Sándor utca is, döntés azonban még csak arról született, hogy az OSZK működésének a költözés alatt is folyamatosnak kell lennie.
    

Az MTI kérdésére az államtitkár kifejtette: innovatívnak tartja a Velencei Biennále Nemzeti Biztosi Iroda fél éve kinevezett vezetője, Balatoni Monika azon törekvéseit, hogy a velencei magyar jelenlét ne csak a képzőművészeti és építészeti biennálékra korlátozódjon, hanem az ország képviseltesse magát a színházi, tánc- és filmfesztiválokon is.
    

A tárca azonban nem támogatná, hogy a nemzeti biztosi iroda függetlenedjen a Ludwig Múzeumtól (Lumú), mert a Lumút igazgató Fabényi Júlia nemzetközi háttere és a múzeum szakmai know-how-ja jó szakmai felügyeletet jelent és Velencében továbbra is képzőművészeti téren lesz a leghangsúlyosabb a magyar jelenlét - fűzte hozzá.
    

Hoppál Péter beszámolója szerint jövőre 100 millió forintnál is magasabb keretet terveznek a kiemelt vidéki művészeti fesztiválok támogatására, de várhatóan a Volt, a Balaton Sound és a Sziget fesztivál, illetve a Nagyon Balaton is külön állami támogatást kapnak majd, hiszen jelentős adóbevételt hoznak az országnak.
    

Régi kérdés "Közép-Európa legszebb szecessziós palotája", az Iparművészeti Múzeum leromlott állagú épületének felújítása - mondta el az MTI kérdésére az államtitkár, hozzátéve, hogy a 2016-os költségvetésben nem szerepel erre elkülönített összeg, azon dolgoznak azonban, hogy lehetőleg már jövőre rendelkezésre álljanak állami források a rekonstrukcióra és egy új szárny építésére.
    

Hoppál Péter elárulta: Munkácsy Mihály Debrecenbe kedden visszatért, Krisztus Pilátus előtt című festményét a magyar állam 5,7 millió dollárért (csaknem 1,6 milliárd forintért) vásárolta meg a kanadai Hamilton Galériától, így jelentősen sikerült lealkudni az eladó által kért 10 millió dolláros összeget.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés