bezár
 

színház

2015. 05. 13.
Keresztény Színházi Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kocsis István Az áldozat című, Szent Margit legendáját feldolgozó drámájának bemutatója nyitja az Újszínház második Keresztény Színházi Fesztiválját pénteken.

Dörner György igazgató az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a május 23-ig tartó összművészeti fesztiválnak otthont adó Újszínház és a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplom mellett az idén két új helyszínen, a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban is zajlanak programok.
    

Szkéné színház

A József Attila Színházban a Feketeszárú cseresznye című előadás, a Nemzeti Színházban pedig a Johanna a máglyán és Zelei Miklós Zoltán újratemetve, avagy egy kettézárt falu története című műve, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház produkciója látható.
    

Elmondta: négy külföldi előadás szerepel a programban, a kárpátaljai társulat mellett két olasz és egy lengyel társulatot látnak vendégül. Az Újszínházban látható lesz a Fratelli Napoli Marionettszínház, amely óriásbábjaival meséli el Jézus születését. Olaszországból egy római és egy palermói színház közös produkciója érkezik a fesztiválra: a Csodák hálójában című zenés előadás arról szól, hogy négy különböző sors hogyan találkozik a hitben - mondta.
    

A programban szerepel a Lengyelországból érkező Teatr "A" Totus Tuus című előadása; a misztérium musical II. János Pál pápa életét dolgozza fel.
    

Mint sorolta, a fesztiválon utoljára látható Kocsis István erdélyi magyar író Árva Bethlen Kata című darabja. Látható lesz a Szabó Magda Az a szép, fényes nap című művéből készült előadás és Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust! (Mindszenty) című darabja is.
    

Kiemelte: a Teréz templomban fellép a Cantemus Kórus, és a pesterzsébeti református kórus. Az Újszínházban a Los Gringos zenekar, egy budapesti és egy székesfehérvári kórus Andok mise címmel ad koncertet. A magyarság sorsfordító eseményeit bemutató, Ezeregyév című történelmi táncshowval lép színpadra az ExperiDance.
    

Az igazgató kiemelte: a kereszténységet mindenkihez szóló, átélhető hétköznapi történeteken keresztül szeretnék hirdetni. Mint mondta, a kereszténység világszerte üldöztetve van, védelemre és hirdetésre szorul. Vissza kell térnünk azokhoz a keresztény értékekhez, amelyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni - hangoztatta.
    

Az áldozat című drámában játszó Tordai Teri a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a szakrális daraboktól elszokott a közönség. Mint mondta: a próbák kezdetén ők is eltartották maguktól a darabot. A rendező - Nagy Viktor, akivel először dolgozott együtt - azonban olyan úton vezette a társulatot, hogy először elkezdték megérteni, majd élvezni, magukénak érezni a szöveget.
    

Kiemelte: a darab felhívja a figyelmet arra, hogy a mai világban is elmegyünk olyan izgalmas, újat gondoló emberek mellett, akik ellen tiltakozunk, mert másképp képzelik el a világot, és nem vesszük észre, hogy született mellettünk egy tehetség, zseni.
    

Nagy Viktor arról beszélt, hogy előadásukban nem a szentet akarták megmutatni, hanem az embert, illetve azt a folyamatot, ahogy egy emberből szent lesz. Kiemelte: a szakrális történetekhez meg kell találni az előadás stílusát, azt a szakrális teret, amelyben akadálytalanul tudnak a gondolatok, érzelmek eljutni a nézőhöz. A fesztivál pénteken szentmisével indul. Az előadássorozatot gálaműsor zárja, a színház művészei és a fesztiválon résztvevő kórusok közreműködésével. A rendezvény ideje alatt Molnár János grafikus és festőművész kiállítása látható az Újszínház Galériában és a Bubik István Stúdiószínpad előterében.
    

A rendezvény fővédnöke Bolberitz Pál Széchenyi-díjas római katolikus pap, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A fesztivál programja a www.ujszinhaz.hu oldalon érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés