bezár
 

irodalom

2015. 05. 13.
"Halhatatlan a lélek" – Ratzky Rita tanulmánykötetének bemutatója a PIM-ben
2015. május 18., hétfő, 17h, Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi utca 16.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Halhatatlan a lélek" – Ratzky Rita tanulmánykötetének bemutatója a PIM-ben 2015. május 18-án, hétfőn 17 órakor kerül sor Ratzky Rita "Halhatatlan a lélek" című tanulmánykötetének bemutatójára a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A kötet a Napkút Kiadó gonozásában jelent meg.

Halhatatlan a lélek"Majd negyven év válogatott anyagát tartalmazza ez a kötet. Amikor már belevágtam a Petőfivel kapcsolatos témákba, a kor kutatói ízlésének megfelelően eszmetörténeti kérdéseket vizsgáltam: az 1789-es francia forradalom filozófiáját, forradalmárait, újságíróit, mert a márciusi fiatalokat is ez érdekelte a legjobban. Újabb hosszú éveknek kellett eltelnie ahhoz, amíg rájöttem, hogy a költészet a retorikától és a poétikától költészet, nem pedig az eszmetörténeti tartalomtól. Sajnos a mi oktatásunkból hiányzott a görög és a latin nyelv, a retorika és a poétika tanítása. PhD-s hallgatóként megismerkedhettem a modern irodalomelmélet szerzőivel, fiatal társaim azonban nem tudtak meggyőzni arról, hogy csak az elméletírók munkáinak ismertetése, idézése és az adott szerzőre való alkalmazása jelenti az irodalomkutatást. Mindazonáltal nagyon sokat tanultam belőle és tőlük. Helyesebbnek tartom most már a nyelvi, poétikai és retorikai megközelítésekre való törekvést. Muzeológusként is a XIX. század tartott fogva. A kritikák írása pedig szerény eszmecsere az eltelt időszak számomra nagyon izgalmas munkáiról."

Kiadó: Napkút Kiadó Kft.
Oldalak száma: 696
ISBN: 9789632634319
Nyelv: magyar
Kiadás éve: 2015

A kötetet bemutatja: Szörényi László irodalomtörténész, professor emeritus; Pintér Márta Zsuzsanna irodalomtörténész, habil. főiskolai docens. Verseket mond Lőte Attila, megzenésített verseket ad elő Kobzos Kiss Tamás.

prae.hu

A program idején a kötet kedvezményesen megvásárolható.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés