bezár
 

irodalom

2015. 05. 13.
Emlékülés Ratkó József tiszteletére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékülést rendeznek május 15-én, pénteken 16 órai kezdettel a Petőfi Irodalmi Múzeumban Ratkó József költő, próza- és drámaíró (1936-1989) tiszteletére, a 2014-es Ratkó József Emlékév "utolsó utáni" rendezvényeként - tájékoztatta az MTI-t a szervező Mika Sándor Egyesület.

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és a Ratkó József Olvasótábori Egyesület által támogatott és a fiatal bölcsészhallgatókból álló Mika Sándor Egyesület által szervezett emlékműsor egyik fő célja az, hogy megismertesse a fővárosi közönséggel a Kairosz Kiadó által kiadott Ratkó József-életműválogatás három kötetét, amelyek a tájékoztatás szerint a magyar irodalomtörténet régi adósságát törlesztik. Budapesten a Segítsd a királyt! című Ratkó-dráma három előadásán kívül ez az első ilyen rendezvény, amely a költő életművének jelentősége miatt a kulturális közélet szempontjából is fontos, irodalomtörténeti értékű cél - írta az egyesület.
    

prae.hu

A műsor első részében kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelyen a Hetek költőcsoportjának élő tagjai - Ágh István, Buda Ferenc, Serfőző Simon -, továbbá Kósa Ferenc filmrendező, Nagy Gábor és Jánosi Zoltán irodalomtörténészek és Bedő György könyvkiadó mutatják be az életműkiadás, különösen a harmadik, Próza című kötet értékeit, ennek kapcsán Ratkó József magyarságszolgálatát, az 1956-os forradalom örökségének őrzését, a magyar nyelvhez és a klasszikus eszményekhez való viszonyát és a rendszerváltozás előkészítésében betöltött szerepét. A beszélgetés moderátora Babosi László, az életműkiadás szerkesztője.
    

A műsor második részében Faggyas László és F. Sipos Bea, a verséneklő Hangraforgó együttes tagjai, valamint Gy. Szabó András előadóművész szólaltatja meg Ratkó néhány lírai és drámai művét. Az emlékülés fogadással zárul.
    

A József Attila-díjas Ratkó József 1936. augusztus 9-én született Pesterzsébeten. Iskoláit a fővárosban végezte, majd lelencgyerekként vidékre került; dolgozott állami gazdaságban, borpincészetben, később újságíróként és a nagykállói könyvtár igazgatójaként is tevékenykedett. A Szegedi Tudományegyetemen magyar-olasz szakon tanult (1956-1958).
    

Verseit 1955-től közölték az országos folyóiratok, első kötete Félelem nélkül címmel jelent meg. Nagykállói népművelői tevékenysége a vidéki magyar közélet legismertebb kulturális szereplői közé emelte. Saját magát "proletár származású értelmiségi parasztköltőnek" nevezte. Élete alkonyán a líra és próza felől a dráma felé fordult, megtanult görögül és újrafordította az Antigonét.
    

Segítsd a királyt! című, az államalapító Szent István királyról szóló verses drámáját a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház állította színpadra 1985-ben. A darabot a budapesti Nemzeti Színház és a debreceni Csokonai Nemzeti Színház közös produkciójában idén Budapesten is bemutatták, jelenleg Debrecenben játsszák.
    

A költő emlékére a nagykállói középiskola Ratkó József Irodalmi Napokat, 2001 óta pedig Országos Ratkó József Vers- és Prózamondó Versenyt rendez a Magyar Versmondók Egyesülete és tagszervezete, az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület szakmai segítségével. A Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány 1993-ban Ratkó József-díjat alapított.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés