építészet
1461 nap – Tokaj-Hegyalján ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az aszúszemekből bor legyen. Mád település legfrissebb beruházása, az Aszúház azt a folyamatot mutatja be, melyben a talaj adottságaitól az utolsó érlelési fázisig minden lépés különleges, csak a tokaji borrégióra jellemző.
A Mádon dolgozó, 18. generációs borászcsalád, a Szepsy-család mellett olyan szakértők és befektetők hisznek a település második virágkorában, akik turisztikai-gasztronómiai fejlesztésekkel támogatják a borászati fejlesztéseket.
Interaktív utazás a szőlőszem belsejébe
Az Aszúház ötlete ebbe a településszintű márkaépítésbe (Szent Tamás Pincészet, Gusteau Kulináris Élményműhely, Botrytis Hotel boutique szálló, Első Mádi Borház) illeszkedik. A településre érkező vendégek kortárs alkotásokon, installációkon keresztül élményszerű eszközökkel ismerkedhetnek meg az aszúkészítés folyamatával: a termelőhelyekkel, a talajjal, a kőzetekkel, a szőlőtermesztéssel, a metszéstől az aszúszemek egyenkénti leszedéséig.
Itt lesznek kiállítva a fellelhető legrégebbi aszúk, illetve a legismertebb termelők forgalomban lévő palackjai, de a látogatók számára is elérhető bortrezor is működik majd a központban.
A Lődi Építésziroda által háromszintesre tervezett épület földszintjén több mint 20 négyzetméternyi falfelületen vetítenek majd interaktív filmet, melyet egy szintén több méteres fénypultról, egy vetítettképes üvegfelületről fognak irányítani. A film bemutatja Tokaj-Hegyalja szőlőművelésének és borászatának történetét fókuszban a tokaji aszúval; és nem maradnak ki a képkockából Mád helytörténeti érdekességei sem.
"Az interaktív térben üveg posztamensekkel is találkozhatunk, melyekben különböző korú szőlőtőkék gyökérzete lebeg majd konzerváló anyagban; a posztamensek külső felületén pedig érintőképernyők pixillációs technikával fogják bemutatni az egyébként ritka, többhetes aszúsodási folyamatot. A látogató belenagyíthat a képbe, lelassíthatja, gyorsíthatja és a mobiljára le is töltheti a filmet" – mesélnek a kiállítás részleteiről a kurátorok, Piskolti Bernadett és Lendvai Ádám.
A -1. szinten a két, gyűrű alakú, futópadra emlékeztető ügyességi játékkal a fiatalabb korosztályt célozzák meg. A futópad tempójához hangoltan szőlősorok között vagy a település pincerendszerében sétálhatunk - szinte kiterjesztett valóságélményt kapunk a játék használata közben.
Okos borfalak és a jövőbe tekintő bortrezor
Az Aszúház úgynevezett borfalain Mád borait mutatják majd be évjáratok és pincészetek szerint. A látogató a borok jellegzetességeit, tulajdonságait az érintőképernyős kezelőpanelek segítségével ismerheti meg. Megadhatjuk fogyasztási szokásainkat, megjelölhetjük, milyen ízvilágot kedvelünk, majd javaslatot kapunk arra, hogy milyen bort vásároljunk vagy rendeljünk az ebédünk mellé.
A pincészetek között keresgélve térképeken barangolhatunk, felfedezhetjük az Aszúház és a borászatok között húzódó útvonalakat. Javaslatot kaphatunk arra is, melyik lehetőséget válasszunk, ha babakocsival vagy éppen kerekesszékkel közlekedünk - a térkép megmutatja a közeli játszóteret vagy az akadálymentesített éttermet.
Az épületben működő bortrezorban lehetőség nyílik a megvásárolt borok akár évtizedes szakszerű tárolására. Ha szeretjük a különleges megoldásokat, érdemes lesz élni egy egyedi ajánlattal: a gyermekünk születésekor vásárolt bort közel két évtizedig is őrizhetjük itt, 18. születésnapjáig. Az Aszúház így gondoskodik arról, hogy Mád generációk számára váljon találkozási ponttá.
Mádon az elmúlt évek tudatos fejlesztéseinek köszönhetően egy kivételesen pozitív folyamat indult el. A helyi szabályzásnak megfelelően a szőlőtermesztésben jellemzővé vált az ökológiai szempontokat szem előtt tartó szigorú terméskorlátozás, hogy kíméljék az ásványi anyagokban gazdag talajt, a borászatban pedig a magas minőségű, dűlőszelektált borok kerültek fókuszba. A helyiek összefogása visszaállította azokat a szigorú sztenderdeket, melyek évszázadokon keresztül, más európai országokat megelőzve jellemzőek voltak a borvidékre.