bezár
 

art&design

2015. 05. 06.
Velencei biennále: holnap nyílik a magyar pavilon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cseke Szilárd képzőművész és German Kinga kurátor Fenntartható identitás című projektjével nyílik meg csütörtökön az 56. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása; az All the World's Futures címet viselő idei szemlén 89 nemzet vesz részt.

A magyar pavilonba tervezett, a nagyközönség által szombattól látogatható térinstalláció fő eleme hosszú fóliacsövek rendszere lesz, amelyben ventilátorok fehér golyókat mozgatnak. Az áttetsző csövekben ide-oda mozgó fehér golyók a kollektív és individuális identitásformálásokra hívják fel a figyelmet.
    

prae.hu

Az installáció része egy nagyméretű, folyamatosan felfújódó és leeresztő, áttetsző fóliapárna, amelynek lélegzést imitáló pulzálása arra a mozgásra utal, ami éltető. Ezt az amorf entitást ventilátor és áramforrás táplálja, utalva arra a tényre, hogy világunk törékeny, könnyen sérülhet és figyelmet igényel.
    

A "fenntartható identitások" paradoxon szóösszetételre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói különböző gondolatokat fogalmaztak meg - ezeket is olvashatják a magyar pavilonban a látogatók, akik nagy fekete táblákra krétával saját gondolataikat is felírhatják. A kiállítás végén képeslapok, valamint egy iPadre fejlesztett applikáció segítségével a látogatók bárhova elküldhetik gondolataikat, üzeneteiket vagy akár a kiállításon készült szelfijüket is.
    

Okwui Enwezor, a 2015-ös biennále főkurátora 53 ország 136 művészét hívta meg a központi kiállításra; az eseménysorozathoz 44 hivatalos kísérőrendezvény kapcsolódik.
    

Az All the World's Futures címet viselő idei biennálén 89 nemzet vesz részt, köztük öt új ország: Mongólia, Mauritius, Mozambik, a Seychelle-szigetek és Grenada.
    

"Cseke Szilárd German Kinga kurátorral közösen jegyzett művével szépen illeszkedik a központi gondolathoz: a Fenntartható identitások című projekt a világ minden táján élő embert megérinthet, aki a fokozódó globalizáció és a személyes lét között feszülő ellentétekről mélyebben elgondolkodik" - hangsúlyozta korábban Balatoni Monika, a magyar kiállítás nemzeti biztosa.
    

A biennále központi tere a Giardini park, ahol az 1909-ben szecessziós stílusban emelt magyar pavilon is található, míg az egykor a velencei flotta műhelyeinek otthont adó Arsenale műemléki csarnokai 29 rendezvényt fogadnak be. Az egyedülálló hangulatú szabadtéri és zárt terek 50 ezer négyzetméteren kínálnak látnivalókat a biennále november 22-i zárásáig.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés