bezár
 

irodalom

2009. 01. 20.
Ausztrál író felségsértési pere Thaiföldön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elismerte bűnösségét hétfőn egy bangkoki bíróság előtt egy ausztrál író, akit a thaiföldi hatóságok felségsértéssel vádolnak egy négy évvel ezelőtt megjelent regénye miatt.

prae.hu

A bíróság szerint a 41 éves Harry Nicolaides Valószínűség (Verisimilitude) című művének egyes részletei megsértették Bhumibol Aduljadedzs királyt és a trónörököst. Az alkotmányos monarchia államrendű Thaiföldön súlyos bűnnek számít a felségsértés, 3-15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az ország törvényei szerint.
    
Nicolaides elismerte bűnösségét, és bocsánatért esedezett. Elmondta, hogy végtelen tisztelettel viseltetik a thai uralkodó iránt, és nem szándékozott őt megsérteni. Perét "rémálomnak" nevezte és elmondta, hogy öt hónapja tartó fogva tartása alatt "kimondhatatlan szenvedéseket" élt át. Várhatóan még a hétfői nap folyamán megszületik az ítélet ügyében.
    
Az írót tavaly augusztusban tartóztatták le a bangkoki repülőtéren, amikor hazaindult. Nicolaides nem tudta, hogy márciusban elfogatóparancsot adtak ki ellene regénye miatt, amelyet 2003 és 2005 közötti thaiföldi tapasztalatairól írt. Akkor Csiang Rai városban élt és tanított, regényét pedig maga a jelenkori Thaiföld politikai és társadalmi élete kritikájának nevezte. Novemberben emeltek vádat ellene, és elutasították, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék.
    
A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet felszólította a bangkoki hatóságokat, hogy ejtsék a Nicolaides elleni vádakat, hangsúlyozva, hogy az író műve "soha nem akarta sem fenyegetni, sem lejáratni a királyi családot".
    
A thaiföldi felségsértési törvények szigorúságára tavaly figyelt fel a világ, amikor egy svájci állampolgárt azért ítéltek 10 évi börtönbüntetésre, mert feltehetően ittas állapotban megrongálta a király több fotóját. Végül, miután a férfi egy hónapot töltött börtönben, az uralkodó kegyelmet adott neki.
    
A 81 éves Bhumibol Aduljadedzsnek, a világ legrégebben trónon lévő uralkodójának, nincsenek politikai funkciói, ugyanakkor rendkívüli tiszteletnek örvend a thaiföldiek körében, őt tekintik a nemzetet egyesítő erőnek válság esetén. Noha a király közölte, hogy nem tekinti magát bírálhatatlannak, a rendőrség minden feljelentés alapján köteles vizsgálatot indítani.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés