bezár
 

zene

2015. 05. 02.
Kurd világzenei csillag a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az elmúlt évek egyik világzenei felfedezettje lép fel május 13-án a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében: Cigdem Aslant a rembetiko csillagának nevezik, kurd, örmény, görög és szefárd dalokat szólaltat meg varázslatos hangon. A művész Palya Beával ad közös koncertet a Selymeim - Énekesnők a nagyvilágból sorozatban.

Cigdem Aslan Mortissa című debütáló albuma 2013-ban két hónapig szerepelt a World Music Charts Europe tízes listáján. Az énekesnő tavaly elnyerte a német lemezkritikusok nagydíját - szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

prae.hu

"Friss, természetes és laza, gyönyörű hanggal. Ahogy a görögből átvált törökbe és más nyelvekbe, az egészen bámulatos" - írta róla Songlines világzenei magazin. Dalait a hazai világzenei rádiók is rendszeresen játsszák.

Cigdem Aslan isztambuli kurd családban cseperedett fel és az egyetemi klubban kezdte énekelni kedvenc kurd, örmény, görög és szefárd dalait. Majd Londonba költözött, ahol előbb a balkáni Dunav együttes, majd a ma már világhírű She'koyokh klezmeregyüttes tagja lett.

A 2013-as Mortissa című szólóalbuma azokat a húszas-harmincas évekbeli görög énekesnőket idézi meg, akik az uralkodó szokásokkal szemben nem rejtették véka alá a hasissal, az alkohollal és a férfiakkal kapcsolatos vágyaikat. A rembetiko annak idején Törökországban és Görögországban is tiltott volt. Ma Törökországban mortissának azokat a szabadon véleményt nyilvánító, független nőket is nevezik, akik 2013 nyarán az isztambuli kormányellenes tüntetéseken feltűntek.

A Selymeim - Énekesnők a nagyvilágból sorozat a Müpában Palya Bea ötlete alapján, az ő 2014-es, című albumát továbbgondolva indul el május 13-án a Cigdem Aslannal közös produkcióval. Palya Bea a sorozat minden darabjára meghív egy neki kedves művészt a világból, egy-egy estén így két produkciót hallhat a közönség: az egyiket tőle, a másikat vendégétől, de természetesen a közönség közös dalra is számíthat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés