bezár
 

irodalom

2015. 04. 28.
A halhatatlan huszár – 100 éve halt meg Békássy Ferenc
2015. április 28., kedd, 18h, Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi utca 16.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A halhatatlan huszár – 100 éve halt meg Békássy Ferenc 2015. április 28-án, kedden 18 órától a Petőfi Irodalmi Múzeum Művészbarátságok sorozatának keretében összeállítást mutatnak be Békássy Ferenc hősi halált halt költőre való emlékezésekből, verseiből, szerelmes leveleiből, a műsort beszélgetés kíséri a költő életművéről, sorsáról.

Békássy Ferenc 1915-ben esett el a keleti fronton. Zsennye szülötte költő, író volt, aki a Cambridge-i egyetemet hátrahagyva hazatért Magyarországra és önkéntesen bevonult huszárnak, majd az első ütközetben elesett. 22 éves volt. Verseit Angliában Virginia Woolf adta ki, az angolul és magyarul egyaránt verselő, műfordítóként és tanulmányíróként is jeleskedő fiatalember, olyan szellemi nagyságok között mozgott, mint Russel, Wittgenstein vagy akár Keynes. Egybegyűjtött írásai és levelei Magyarországon csak az utóbbi években jelentek meg. Különleges-misztikus világának, költészetének újrafelfedezése és reneszánsza ennek nyomán bontakozott ki.

prae.hu

Ki volt Békássy? Mit tudunk meg a századelő magyar és angol irodalmáról, ha életét követjük? Miért vonult be? Miért kellett meghalnia? Lehet-e valaki angol és magyar költő is? Lehet-e valaki egyszerre patrióta és világpolgár?

Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat egy kerekasztal beszélgetésen Gömöri György költő, író, irodalomtörténész, a cambridge-i egyetem volt professzora, Szörényi László professzor, író, filológus és Weiner Sennyey Tibor költő, író, a DRÓT főszerkesztője, Békássy Ferenc írásainak egybegyűjtője, kiadója és újra-felfedezője.

Az esemény a facebookon. 

Művészbarátságok

Az esten Békássy Ferenc írásaiból részleteket adnak elő a Radikális Szabadidő Színház színészei, Formanek Csaba rendezésében.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés