bezár
 

irodalom

2009. 01. 19.
125 éve született Gábor Andor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Százhuszonöt éve, 1884. január 20-án született Gábor Andor költő, újságíró, műfordító, kritikus.

prae.hu

Apja falusi szatócs, majd kishivatalnok volt. Gyermekkorát vidéken töltötte, a budapesti egyetemen együtt látogatta Babitscsal, Kosztolányival és Juhász Gyulával Négyessy László híres szemináriumait. Tanulmányait félbehagyva újságírónak állt, a Voltaire-t mesterének tartó Gábor a racionalizmus talajáról támadta a Ferenc József-i kor ostobaságait.
    
Népies hangvételű verseiben a városi nincstelenek sorsával, társadalmi kérdésekkel foglalkozott, jelenetei, Szirmai Albert zenéjére írott sanzonjai rendszeresen szerepeltek a kabarészínpadokon. Első felesége, Kökény Ilona is a Nagy Endre-féle kabaréban tűnt fel, a második Vidor Ferike színésznő volt, aki Gábor cselédnótáival aratott nagy sikereket, harmadik felesége Halpern Olga műfordító volt. 
    
Sikeres vígjátékokat is írt, a Palikát 1915-ben, a Dollárpapát 1917-ben, a Majd a Vicát 1918-ban mutatták be, ő írta a Csárdáskirálynő és a Mágnás Miska dalszövegeit. Doktor Senki című, 1918-ban megjelent regénye a századelő jellegzetes karrierregénye.
    
1919-ben a Közoktatási Népbiztosság színházi és sajtóügyi előadója lett. A kommün bukása után néhány hétre börtönbe került, ahonnan Vidor Ferike révén szabadult, majd Bécsbe menekült. Itt a Bécsi Magyar Újság munkatársa és a Proletár című kommunista folyóirat szerkesztője volt. Írásaiban és politikai verseiben támadta a fehérterrort, a Horthy-rendszert és a kormányzó személyét. 1925-ben Horthyék nyomására kiutasították, ezután Berlinben a Vörös Segély sajtóiroda és a Rote Fahne című lap munkatársa, a Pravda tudósítója, a német proletárírók lapjának szerkesztőbizottsági tagja lett.
    
A nácizmus hatalomra jutása után, 1933-ban Moszkvába költözött. Eleinte itt is németül írt, Vacsora a Hotel Germániában című, 1936-os elbeszélése igen korán felhívta a figyelmet a nácik világhatalmi terveire, s eszközeik gátlástalanságára. 1938-tól publikált magyarul, ekkor lett az emigránsok lapja, az Új Hang munkatársa, majd szerkesztője. A lapban és a moszkvai Kossuth Rádióban is erős szatírával támadta a hazai háborús politikát, a nemzetvesztő vezetést.
    
1945-ben hazatért, az ideiglenes nemzetgyűlés tagja, majd a Szabad Nép munkatársa, később a Ludas Matyi című vicclap alapító-főszerkesztője és névadója lett. Élete végén kiábrándult a Rákosi-Révai felé kulturális politikából - ők sem szerették Gábort - és belső emigrációba vonult. 1953. január 21-én hunyt el Budapesten, a Kossuth-díjat halála évében, posztumusz kapta meg.
    
Válogatott verseit Erélyes elégia címmel 1967-ben, elbeszéléseinek gyűjteményét 1974-ben adták ki, a Dollárpapából 1956-ban Gertler Viktor rendezett filmet. Emlékére özvegye 1958-ban Gábor Andor-díjat alapított a fiatal írók elismerésére. Költői nyelve mellett nyomtalanul ment el a nyugatosok forradalma, stílusa egy korábbi korszak formáit őrzi, számára mindig a politikai mondanivaló volt elsődleges.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

A szerző fellép a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
A Gólya Presszóban tartották a Ladyfest Budapest művészeti fesztivált
irodalom

Műfajok, művészeti ágak, médiumok keveredése Milosevits Péter életművében

Más művészeti ágakról

gyerek

Rókus és Rézi művészeti pályázat és játszóház
Velencében láttuk Pablo Larraín és Pedro Almodóvar új filmjét
A tatabányai Jászai Mari Színház Hóhérok előadása a Városmajorban
Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és nyírfakobold, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés