bezár
 

irodalom

2015. 04. 26.
Könyvfesztivál - Főként magyar szerzők művei a Scolar újdonságai között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elsősorban magyar szerzők, köztük Jolsvai András és Száraz Miklós György új könyvével készült a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra a Scolar Kiadó, amely ugyanakkor a korábbi regényével sikert aratott Janne Teller Minden című novelláskötetét is kiadta a könyves mustrára.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2015-ben ünnepli alapításának 220. évfordulóját, a könyvfesztiválon ezért idén nincs díszvendég ország, a rendezvény a magyar könyvkiadásra koncentrál - emlékeztetett az MTI-nek adott interjújában a kiadó igazgatója, hozzáfűzve: ezúttal a magyar szerzőket helyezte előtérbe a Scolar is.

prae.hu

A széles olvasótáborral rendelkező Jolsvai András Holnapra jobb lesz című regénye igen finom, jól olvasható próza, egyfajta visszatekintés a hatvanas évek elejére. Újpesten megjelenik egy rejtélyes ember, majd néhány év múlva eltűnik; az úgymond krisztusi történet közben ezernyi, szellemes részlet olvasható arról, hogyan éltek a magyarok az enyhülni kezdő kádári időszakban - ismertette az igazgató.

Száraz Miklós György Lovak a ködben című nagyregénye a Felvidék elcsatolását és az azzal járó, még mindig élő drámákat dolgozza fel egy szerelmi történeten keresztül.

Ungvári Tamás folytatta irodalomtörténeti barangolássorozatát, ezúttal az angol regény fejlődéséről, a műfaj megjelenésének időszakáról írt a tőle megszokott, olvasmányos stílusban A hódító képzelet címmel.

Szvák Gyula történész Kvász Iván álnéven írt Tréflidolog címmel novelláskötetet, amely műfajában, témáiban és a névválasztással is Bächer Iván előtt tiszteleg. Méhes Károly Néma galambok utcája című regénye egy tanárember nyári magára találásáról szól.

Sugár S. András szerint Karafiáth Orsolya Él című verseskötete azért fontos, mert a "kultúrdémon" jó ideje nem jelentkezett hasonlóval.

Sugár S. András beszámolója szerint a Scolar két világhírű, északi szerző köteteit is megjelentette a Könyvfesztiválra. Janne Teller Semmi című regénye Magyarországon is hatalmas sikert aratott, a Budapest Bábszínházban előadás is készült belőle - emlékeztetett, hozzátéve: ha történetével nem is, gondolatiságában ezt a könyvét folytatja a dán írónő a Minden című novelláskötetével.

Per Petterson Megtagadom című regényének története két férfi véletlen találkozásával indul. A norvég író szikár, hajszálpontos prózája szilánkonként eleveníti fel a múltat és az olvasó szinte sorról sorra jön rá, hogyan és miért alakult úgy a szereplők élete, ahogy - számolt be róla Sugár S. András.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés