bezár
 

irodalom

2015. 04. 23.
Mán-Várhegyi Réka képviseli Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mán-Várhegyi Réka képviseli Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján Idén Boldogtalanság az Auróra-telepen című JAKkendő-díjas kötetével Mán-Várhegyi Réka képviseli Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján. Az elmúlt évekhez hasonlóan újra JAK-tag szerepel tehát a programon (korábban többek közt Gerőcs Péter, Hidas Judit, Dunajcsik Mátyás), ráadásul a szervezők Bencsik Orsolya 2013-ban kiemelt Akció van! című könyve után ismét egy JAK-füzetet válogattak be a nemzetközi mezőnybe.

Mán-Várhegyi Réka könyve 2014 tavaszán jelent meg a JAK és a MrSale Öltönyüzlet közös JAKkendő-díjának köszönhetően, s azóta igazi elsőkönyves sikertörténet tanúi lehetünk. A szerző 2015-ben Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíjban részesült, részt vehetett a Kikinda Short nemzetközi fesztiválon Szerbiában. Az év zárásaként végül elnyerte a 6.000 eurós Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat is.

prae.hu

A könyvet már indulásakor egészen pozitív kritikai visszhang fogadta, s az elsőkötetesektől páratlan módon a Magyar Narancs Minimum 11-es listájának rögtön a 3. helyén végzett. Fehér Renátó Jelenkorban írt kritikája szerint „ritka erős pályakezdés”, ugyanakkor „az elmúlt évek egyik legnyomasztóbb könyve [...] úgy, hogy nincsen benne megrendítő tragédia, elborzasztó fenyegetettség vagy megalkuvástól megroppanó gerinc.” Keresztury Tibor szerint a Boldogtalanság az Auróra-telepen „kortárs irodalmunk originális, üdítően élvezetes, idomulásoktól, kompromisszumoktól mentes műve.” A Könyvesblog év végi TOP 50 listáján a 13. helyre került, majd a Könyves Magazin a szerzőt az öt legígéretesebb elsőkötetes közé is beválogatta.

Boldogtalanság

A könyv azóta a társművészetekben is utat talált magának. 2015-ben Szilágyi Fanni a Viszlát, kamaszkor! című novella alapján készült Kamaszkor vége című alkotása a Friss Hús 3.0 magyar válogatásában a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat nyerte el. 

A Boldogtalanság az Auróra-telepen tehát kétségtelenül sikerre vitte a pályakezdő írók támogatásáért létrejött JAKkendő-díj céljait. Természetesen Mán-Várhegyi Réka azóta is töretlenül dolgozik. 2014-ben a Dóri és Marci nyomoz címmel mesekönyve jelent meg a Tessloff Babilon kiadó gondozásában. Az idei Könyvfesztiválra érkezik első ifjúsági regénye, A szupermenők (Tilos az Á), a Könyvhétre pedig újabb mesekönyve jelenik meg, a Kókusz Franci, a fodrász titkosügynök (Tessloff Babilon).

Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróra-telepen, JAK + PRAE.HU, 2014.

 

Mán-Várhegyi Réka programjai a Könyvfesztiválon

 

Április 24., péntek

Európai Írótalálkozó – A Fejlesztés Európai Éve 2015

14.30–16.00, Európa Pont, Millenáris (1024 Budapest, Lövőház u. 35.)

Egyenlőtlen fejlődés személyes-, családi- és társadalmi szinten 

Moderátor: Gács Anna

Résztvevők: Iselin C. Hermann, Sylwia Chutnik, Elisabeth van Nimwegen, Tommi Kinnunen, Karin Peschka, Fabio Deotto, Davorin Lenko ésMán-Várhegyi Réka 

 

Kis könyves éj – A könyv öltöztet

20.30, Pagony a Gellért térnél (1114 Budapest, Bartók Béla út 5.)

 

Menő vagy nem menő? – Mán-Várhegyi Réka: A szupermenők című könyvének bemutatója felolvasással és a Kisszínes Duóval – énekel: Kemény Zsófi és Kemény Lili

 

Április 25., szombat

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja

14.00–17.30, Millenáris, Lázár Ervin terem

Második pódiumbeszélgetés, moderátor: Forgách András

Alexandros Adamidis (Ciprus), Heinz Helle (Svájc), Mán-Várhegyi Réka (Magyarország), Mathias Menegoz (Franciaország), Elisabeth van Nimwegen (Hollandia), Ane Riel (Dánia), Frøydis Sollid Simonsen (Norvégia) és Żanna Słoniowska (Lengyelország)

A fesztivál katalógusa

 

Április 26., vasárnap

Menőnek lenni

11.00–12.00, Millenáris, Szabó Magda terem

A Tilos az Á Könyvek könyvfesztiváli újdonságai kapcsán Horváth Gergely újságíró, a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című magazinjának alapító műsorvezetője fiatalokról, olvasásról, szerepekről, szuperségről, menőségről, másságról beszélget a szerzőkkel és Vinczellér Katalin magyartanárral. Gévai Csilla Lídia 17, Mán-Várhegyi Réka A szupermenők és Jeli Viktória–Tasnádi István–Vészits Andrea Időfutár 5. című könyveinek bemutatója

 

12.00–13.00, D14 stand

A Tilos az Á szerzői, Gévai Csilla, Mán-Várhegyi Réka, Tasnádi István, Jeli Viktória, Vészits Andrea, valamint Kemény Zsófi, Bódis Kriszta és Finy Petra dedikálnak (Pozsonyi Pagony)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés